Brusco dei Barbi Toscana IGT
Wino Brusco dei Barbi Toscana IGT
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Brusco dei Barbi
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Toscana IGT
Producent: Fattoria dei Barbi
Szczep: 100% Sangiovese
Rodzaj:czerwień wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13 %
Brusco dei Barbi charakteryzuje się intensywnym rubinowym czerwonym kolorem. Nos otwiera aromat malin i poziomek, wzbogacony przyjemnymi nutami kwiatowymi. Na podniebieniu jest świeży, przyjemnie owocowy i zrównoważony.
Brusco dei Barbi został po raz pierwszy wydany z rocznikiem 1969 jako IGT Toscana, wynik różnych eksperymentów winifikacyjnych Giovanniego Cinelli Colombini. Wino nosi imię wolnego duchem dżentelmena o imieniu „Bruscone”, który mieszkał w lesie w pobliżu posiadłości Barbi.
Terroir: Brusco dei Barbi pochodzi z posiadłości w Scansano, Vivaio dei Barbi, zakupionej przez Stefano Cinelli Colombini w 1997 roku. Nieruchomość znajduje się w regionie Maremma w Toskanii, w pobliżu wybrzeża Morza Tyrreńskiego i obejmuje 28 hektarów (69 akrów). obsadzonych na 20 hektarach (50 akrów) winorośli: 16 hektarów (40 akrów) Sangiovese i 4 hektary (10 akrów) to Merlot. Osiedle położone jest na wzgórzu wznoszącym się na 250 metrów i cieszy się śródziemnomorskim klimatem z długimi, słonecznymi, jasnymi dniami łagodzonymi chłodniejszymi nocami orzeźwianymi morską bryzą. Gleby są tu kamieniste i zmieszane z piaskiem.
Winifikacja: Winogrona poddawane są wstępnej fermentacji maceracji na zimno („moczenie na zimno”), która polega na schłodzeniu winogron w temperaturze 16°(60°F) w środowisku beztlenowym (pod kocem CO2) w celu ochrony moszczu z utleniania. Ta bezalkoholowa, wodna ekstrakcja skutkuje zwiększoną intensywnością i stabilnością koloru, łagodniejszą cierpkością i taninami oraz większą zawartością i aromatem. Po 48 godzinach temperatura podnosi się i rozpoczyna się fermentacja alkoholowa, która trwa 12 -13 dni, a temperatury sięgają 27°- 28°C (78-80°F) podniesione do 27°- 28°C. Po rozlewaniu i fermentacji malolaktycznej wino jest pozostawiane w zbiornikach ze stali nierdzewnej na trzy miesiące przed butelkowaniem.
Kalabria, położona u stóp Włoch, jest jednym z najbiedniejszych i najmniejszych regionów winiarskich w kraju. Grecy jako pierwsi rozpoczęli tu uprawę winorośli, ale dziś bardzo niewielka część ziemi przeznaczona jest na uprawę winorośli. Niemniej jednak w Kalabrii powstają ekscytujące wina. Szczególnie cenione są czerwone z Gaglioppo i białe z Greco Bianco. Kuchnia kalabryjska znana jest z obfitych dań warzywnych i makaronowych oraz sycących zup. Wiele z tych posiłków zawiera bakłażany, paprykę i pomidory. Na przykład Ciambotta jest przyrządzana z duszonego bakłażana, pomidorów i ziemniaków doprawiona cebulą i papryką, jest spożywana na ciepło lub na zimno. Makaron jest wszechobecny, ale ma nietypowe kształty. Làgane (płaski, długi makaron), ricci di donna (damskie loki) i capieddi 'e prieviti (włosy księdza) to specjalne kalabryjskie przepisy.