Greppone Mazzi Brunello di Montalcino
Greppone Mazzi Brunello di Montalcino
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Brunello di Montalcino DOCG Greppone Mazzi
Na południu Toskanii znajduje się małe miasteczko Montalcino, do którego można dojechać małą drogą. Znajdujesz się w jednym z najwyższych punktów w regionie, na wysokości prawie 600 metrów nad poziomem morza. Spacerując po winnicach, znajdziesz skamieniałe muszle i inne artefakty, które sugerują, że jesteśmy na dnie morskim. Tenuta Greppone Mazzi buduje na 13,5 hektarach Brunello, a reszta tej 500-hektarowej posiadłości jest wykorzystywana do produkcji oliwy z oliwek.
Brunello z Montalcinoz Ruffinos jest czymś wyjątkowym, ponieważ Brunello jest tradycyjnie leżakowane w dużych dębowych beczkach przez 36 miesięcy. Kiedy inni producenci polegają na nowych beczkach i barrique i tym samym okradają wino z jego tradycji, Ruffino jest tutaj tradycjonalistą.
Na niewielkim obszarze Brunello, który obejmuje w sumie zaledwie 1920 hektarów, topowym produktem jest Brunello di Montalcino.Dla każdego, kto chciałby codziennie delektować się czymś z okolicy, polecam Rosso di Montalcino. Wino jest wykonane w 100% z Sangiovesse Grosso, które jest uprawiane tylko w tej niewielkiej części Toskanii. Wydajność jest ograniczona do maksymalnie 52 hektolitrów wina z hektara. Brunello może zostać wprowadzone do sprzedaży dopiero od 1 stycznia piątego dnia po zbiorach i musi leżakować w dębowych beczkach przez co najmniej dwa lata i leżakować w butelce przez co najmniej cztery miesiące.
Rezerwat rezerwatu Brunello di Montalcino musi dojrzewać przez sześć lat i być w butelce przez 6 miesięcy. Następnie staje się winem, które jest pełne, pełne i bardzo aromatyczne. 2010 ma wyraźny, typowy wyraz, ponieważ pachnie fiołkami, śródziemnomorskimi ziołami, dzikimi jagodami, orzechami i kakao, na podniebieniu jest aksamitne z drobnoziarnistymi taninami, eleganckim body i delikatnymi nutami balsamicznymi w długim finiszu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Rubinowa czerwień z granatowymi brzegami, intensywne aromaty z nutami śliwek, dojrzałych czarnych wiśni i cassis, piękne dojrzałe nuty cedru, tymianku, gałki muszkatołowej i mokrych liści, różnorodne i ekscytujące, smaki potwierdzone na podniebieniu, dojrzałe, giętkie taniny, Mocne ciało o wysokiej koncentracji Aromatów, typowa dla Sangiovese, to świeża kwasowość, która jest przeciwieństwem zbyt dużej ilości tanin i intensywnych owoców, co czyni to Brunello eleganckim winem.Długi finisz dopełnia to wyjątkowe wino.
Brunello di Montalcino to jedno z najbardziej ekskluzywnych czerwonych win Toskanii, uznawane na całym świecie za pomnik winoznawstwa (enologii). Siła Barunello i mocna, ciepła oraz elegancka osobowość, połączona z intensywnymi i złożonymi aromatami, powszechnie uczyniła go królem Sangiovese. Wino Brunello jest uważane za jedno z najdłużej żyjących, biorąc pod uwagę jego zdolność do osiągnięcia najbardziej dojrzałej ekspresji nawet po dziesięcioleciach leżakowania w butelce. Bogactwo aromatów, moc ekspresji i imponująca struktura sprawiają, że jest to jedna z najbardziej legendarnych i znamienitych odmian wina naszego półwyspu, również dzięki wyjątkowo odpowiedniemu terroir. Chociaż terror, z którego pochodzi Brunello, to nieco ponad 2000 hektarów w pobliżu małej wioski Montalcino, Brunello di Montalcino jest niewątpliwie jednym z najbardziej poszukiwanych i kupowanych win czerwonych na świecie.