Brunello di Montalcino DOCG Greppone Mazzi
Rozwiń opis...Na południu Toskanii znajduje się małe miasteczko Montalcino, do którego można dojechać małą drogą. Znajdujesz się w jednym z najwyższych punktów w regionie, na wysokości prawie 600 metrów nad poziomem morza. Spacerując po winnicach, znajdziesz skamieniałe muszle i inne artefakty, które sugerują, że jesteśmy na dnie morskim. Tenuta Greppone Mazzi buduje na 13,5 hektarach Brunello, a reszta tej 500-hektarowej posiadłości jest wykorzystywana do produkcji oliwy z oliwek.
Brunello z Montalcinoz Ruffinos jest czymś wyjątkowym, ponieważ Brunello jest tradycyjnie leżakowane w dużych dębowych beczkach przez 36 miesięcy. Kiedy inni producenci polegają na nowych beczkach i barrique i tym samym okradają wino z jego tradycji, Ruffino jest tutaj tradycjonalistą.
Na niewielkim obszarze Brunello, który obejmuje w sumie zaledwie 1920 hektarów, topowym produktem jest Brunello di Montalcino.Dla każdego, kto chciałby codziennie delektować się czymś z okolicy, polecam Rosso di Montalcino. Wino jest wykonane w 100% z Sangiovesse Grosso, które jest uprawiane tylko w tej niewielkiej części Toskanii. Wydajność jest ograniczona do maksymalnie 52 hektolitrów wina z hektara. Brunello może zostać wprowadzone do sprzedaży dopiero od 1 stycznia piątego dnia po zbiorach i musi leżakować w dębowych beczkach przez co najmniej dwa lata i leżakować w butelce przez co najmniej cztery miesiące.
Rezerwat rezerwatu Brunello di Montalcino musi dojrzewać przez sześć lat i być w butelce przez 6 miesięcy. Następnie staje się winem, które jest pełne, pełne i bardzo aromatyczne. 2010 ma wyraźny, typowy wyraz, ponieważ pachnie fiołkami, śródziemnomorskimi ziołami, dzikimi jagodami, orzechami i kakao, na podniebieniu jest aksamitne z drobnoziarnistymi taninami, eleganckim body i delikatnymi nutami balsamicznymi w długim finiszu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Rubinowa czerwień z granatowymi brzegami, intensywne aromaty z nutami śliwek, dojrzałych czarnych wiśni i cassis, piękne dojrzałe nuty cedru, tymianku, gałki muszkatołowej i mokrych liści, różnorodne i ekscytujące, smaki potwierdzone na podniebieniu, dojrzałe, giętkie taniny, Mocne ciało o wysokiej koncentracji Aromatów, typowa dla Sangiovese, to świeża kwasowość, która jest przeciwieństwem zbyt dużej ilości tanin i intensywnych owoców, co czyni to Brunello eleganckim winem.Długi finisz dopełnia to wyjątkowe wino.
Brunello di Montalcino to jedno z najbardziej ekskluzywnych czerwonych win Toskanii, uznawane na całym świecie za pomnik winoznawstwa (enologii). Siła Barunello i mocna, ciepła oraz elegancka osobowość, połączona z intensywnymi i złożonymi aromatami, powszechnie uczyniła go królem Sangiovese. Wino Brunello jest uważane za jedno z najdłużej żyjących, biorąc pod uwagę jego zdolność do osiągnięcia najbardziej dojrzałej ekspresji nawet po dziesięcioleciach leżakowania w butelce. Bogactwo aromatów, moc ekspresji i imponująca struktura sprawiają, że jest to jedna z najbardziej legendarnych i znamienitych odmian wina naszego półwyspu, również dzięki wyjątkowo odpowiedniemu terroir. Chociaż terror, z którego pochodzi Brunello, to nieco ponad 2000 hektarów w pobliżu małej wioski Montalcino, Brunello di Montalcino jest niewątpliwie jednym z najbardziej poszukiwanych i kupowanych win czerwonych na świecie.