Beringer Chardonnay California
Wino Beringer Chardonnay California
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Beringer Classic Chardonnay
Kraj: Wina USA
Region: Napa Valley, California
Producent: Beringer Vineyards
Rodzaj: Białe wytrawne
Winiarz: Bob Steinhauer
Pojemność: 0,75
Bladozłota barwa. Aromaty tropikalnych owoców – dojrzały ananas, słodka morela, figi oraz nuty bezu. W ustach pełne, bogate z oleistą teksturą. Po lekko słodkim ataku, dochodzi do głosu świeża kwasowość. Finisz owocowy z mocnym posmakiem jabłek i gruszek. Doskonałe wino do pieczonych ryb, kuchni orientalnej, warzywa gotowane, krewetki w sosie śmietanowym, dobrze smakują podane z daniami z krabów, homarów i ryb morskich, takich jak miecznik, tuńczyk, turbot, paella i łosoś. Nadają się również do dań z ryb wędzonych.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Jasno złota barwa z zielonymi refleksami lśniąca w kieliszku. Aromaty złożone w pierwszeństwie wyróżnia się Blenheim oraz Wenatchee Moorpark na tle letnich kwiatów. W smaku świeże z dobrze zintegrowaną kwasowością nadającą lekkości i mineralność dla wina utrzymując oleistą teksturę. Dobre wino z Kalifornii zapewni wspaniałe uzupełnienie do potrawy lub samodzielnego delektowania się winem. Sugestie kulinarne: Chiński: Pikantny Szechuan, sos ostrygowy, sos hoisin, sos śliwkowy, sosy słodko-kwaśne. Meksykańskie pikantne sosy enchilada, salsy owocowe, sos czekoladowo-molowy. Włoski: makarony z sosem pomidorowym, sosem śmietanowym lub grzybami. Azjatyckie potrawy: słodki tajski sos chili, curry kokosowe, skrzydełka kurczaka Buffalo i słodki pikantny grill, japońskie sushi z marynowanym imbirem i wasabi. Ser: Świeża mozzarella, brie, wędzone sery.
Beringer Chardonnay powstał w wyniku wspólnych wysiłków zespołu kulinarnego i winiarskiego Beringera, aby stworzyć dobrze zbilansowane wina, które uzupełniają szeroki zakres smaków kulinarnych. Dobrze zbilansowane wino to takie, które znajduje równowagę między różnymi składnikami dobrego wina (kwasu, alkoholu, owoców, taniny itd.) W taki sposób, że żadna cecha nie wyróżnia się jak bolący kciuk. Wspaniałe wina mają równowagę. Dobrze zbilansowane wino wzmocni każde doznanie kulinarne.
Beringer Vineyards zalicza się pierwszej dziesiątki najważniejszych winnic świata i najbardziej utytułowany producent win z Ameryki. Beringer twórca win i zarazem ikona Kalifornijskich win, która wytycza trendy amerykańskiego winiarstwa. Beringer Vineyards debiutował w świecie winiarstwa w 1868 roku, kiedy Jacob Beringer wypłynął z rodzinnego Mainz w Niemczech do Nowego Jorku, a stamtąd udał się do regionu Napa Valley w tej części Kalifornii razem z bratem Fryderykiem założyli pierwszą winnicę. Obecnie głową rodzinnej winiarni jest Marc Beringer – praprawnuk Jacoba. Beringer Vineyards poza eksperymentowaniem w produkcji wina, twórcy tej marki jako pierwsi umożliwili z początkiem roku 1934 r. zwiedzanie winnicy Beringer Vineyards Napa Valley turystom, rozpoczynając tym samym tradycję enoturystyczną w Kaliforni. Warto też wiedzieć, że w latach 1920-1933, dzięki federalnej licencji pozwalającej na rozpowszechnianie wina do celów religijnych, Beringer sprzedawał wino mszalne do amerykańskich kościołów. Doskonała jakość win Beringer została potwierdzona licznymi nagrodami. Wine Spectator Magazine prestiżowy magazyn branży winiarskiej przyznał winiarni wyróżnienie: jest ona pierwszą i dotąd jedyną, której zarówno białe, jak i czerwone wina zostały opatrzone tytułem,1 Wine of the Year. A Wine & Spirits Magazine aż 12 razy przyznał marce Beringer tytuł winiarni roku. CER1
2022-10-16
Beringer Chardonnay
Pyszne Chardonnay, jasnożółty. morela, mokry kamień i cytrusy, orzeźwiający i pikantny z przyjemną tendencją do kremowości.