Cask Cabernet Napa Valley (Rubicon Estate)
Cask Cabernet Napa Valley (Rubicon Estate)
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Rubicon Estate "Cask" Rutherford Cabernet Sauvignon
94 punkty Entuzjasta wina
Zewnętrzny cudzysłów Wyjątkowo dobre wino, na równi z fantastyczną beczką z 2007 roku. Klasyczny Rutherford Cabernet, wytrawny, delikatnie garbnikowy i pyszny, z dodatkiem ziół jeżyny i wiśni. Zdecydowanie nie w nowoczesnym stylu tłustej przejrzałości, ale wyważone i eleganckie. Posiada wszystkie cechy dojrzałego wina, ale można je pić już teraz. Robi się coraz lepiej, gdy oddycha w szkle. Wewnętrzny cudzysłów (12/2011)
Notatki K&L
„Cask” to hołd Rubicon Estate dla stylu Rutherford Cabernet produkowanego przez Inglenook Winery w latach 40-tych, kiedy to był uważany za najlepszy w Napa Valley. Ten w 100% kombi Cabernet dojrzewa przez dwa lata w amerykańskim dębie przed wypuszczeniem na rynek. Ujawnia nos porzeczki, wiśni i ziemi. Podniebienie jest bogate i pełne, z łagodnymi taninami, warstwami kremowych owoców i przypraw oraz zapachami tytoniu i cedru na finiszu.
Cabernet Sauvignon i mieszanki - Cabernet Sauvignon przeszedł długą drogę od swojej roli odmiany mieszanej, jakkolwiek dominującej, w winach Bordeaux. Dziś jest to najczęściej sadzona czerwona odmiana na świecie. Zidentyfikowany jako potomek Cabernet Franc i Sauvignon Blanc, późno dojrzewający Cabernet Sauvignon musi być sadzony w cieplejszym klimacie, aby w pełni dojrzeć. Jego małe jagody można łatwo rozpoznać po charakterystycznym niebieskim kolorze, grubej skórce i wysokiej zawartości garbników. I chociaż ta odmiana ma swoje własne definitywne cechy: wśród nich aromaty zielonego pieprzu i smaki czarnej porzeczki, jest prawdopodobnie najbardziej ceniona za zdolność do przekazywania terroir, rocznika i produkcji wina. Stosunkowo nowa odmiana, Cabernet Sauvignon, zaczęła pojawiać się w winach Médoc i Graves pod koniec XVIII wieku. Dziś dominuje również w rozwijającym się regionie Entre-Deux-Mers w Bordeaux i można go również znaleźć w południowo-zachodniej Francji. Jest odmianą towarzyszącą Sangiovese we włoskiej Super Tuscans i jest sadzona w całej Europie, rozciągając się na mniej znane regiony winiarskie, takie jak Rosja i Liban. W obu Amerykach Cabernet Sauvignon znalazł mistrzów w każdym zakątku Kalifornii i wśród winiarzy w Waszyngtonie, gdzie uzupełnia nasadzenia Merlot. W Ameryce Południowej Cab kwitnie w Chile, ale można go również znaleźć w mniejszych ilościach w Argentynie, a nawet w Meksyku. W obu Amerykach Cabernet Sauvignon znalazł mistrzów w każdym zakątku Kalifornii i wśród winiarzy w Waszyngtonie, gdzie uzupełnia nasadzenia Merlot. W Ameryce Południowej Cab kwitnie w Chile, ale można go również znaleźć w mniejszych ilościach w Argentynie, a nawet w Meksyku. W obu Amerykach Cabernet Sauvignon znalazł mistrzów w każdym zakątku Kalifornii i wśród winiarzy w Waszyngtonie, gdzie uzupełnia nasadzenia Merlot. W Ameryce Południowej Cab kwitnie w Chile, ale można go również znaleźć w mniejszych ilościach w Argentynie, a nawet w Meksyku.
Kraj: Stany Zjednoczone - Kiedy ludzie myślą o winie domowym, zwykle myślą o stanie Kalifornia. Znakomity region winiarski w Kalifornii, w tym Dolina Napa, Sonoma, góry Santa Cruz, Mendocino i Santa Barbara, są w stanie uprawiać winogrona światowej klasy. Ale jest też mnóstwo wspaniałego wina pochodzącego z innych stanów. Oregon, Waszyngton i Nowy Jork również powodują uniesienie brwi (i wyrobów szklanych) na całym świecie.
Podregion: Kalifornia - Wraz z gwałtownym wzrostem przemysłu winiarskiego w Kalifornii w ciągu ostatnich kilku lat, łatwo jest postrzegać winiarstwo i uprawę winorośli w Golden State jako nowe zjawisko. I chociaż prawdą jest, że historia uprawy winorośli w Kalifornii jest krótka w porównaniu z kilkoma krajami europejskimi, korzenie tego stanu sięgają ponad 200 lat wstecz. Ze względu na ogromny odzew na wino kalifornijskie w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie, każdego roku w stanie produkuje się tysiące doskonałych i różnorodnych win.
Konkretna nazwa: Napa valley - Najsłynniejszy region winiarski Ameryki, który obejmuje zróżnicowany obszar geograficzny rozciągający się na długości około 20 mil od Zatoki San Francisco na północ do podnóża Góry Świętej Heleny. Wielka różnorodność Napa, zarówno pod względem klimatu, jak i terroiru, doprowadziła do powstania wielu mniejszych AVA, takich jak między innymi Stags Leap District, Rutherford, Howell Mountain, Oakville i Mount Veeder. Cabernet i chardonnay nadal królują, ale prawie wszystko pod słońcem jest uprawiane w Napa Valley, w jakości od 2-dolarowego dzbanka wina do 500-dolarowej butelki kalifornijskiej taksówki.