Atrium Merlot Penedes
Wino Atrium Merlot Penedes
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Atrium Torres
Kraj: Hiszpania
Apelacja: DO Penedes
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Producent: Torres
Pojemność: 750 ml
Szczep: Merlot
Alkohol: 14 %
Barwa wina ciemno czerwona z granatowymi odcieniami. Aromaty złożone przywołujące powidła i suszone czerwone owoce. Wino dobrze zbudowane i harmonijne o przyjemnych, łagodnych słodkawych taninach. Ręcznie zebrane owoce, oczyszczone oraz delikatnie miażdżone trafiają do stalowej, nierdzewnej kadzi, gdzie zachodzi fermentacja. Następnie wino dojrzewa 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Wino polecane do delikatnych dań, jagnięcina, cielęcina, królik w sosie śmietanowym, naleśniki z mięsem, łagodne sery.
Miguel Torres światowej klasy producent win. Torres wniósł dwa znaczące wkłady w rozwój enologii w Hiszpanii: po pierwsze, wykorzystanie fermentacji w kontrolowanych temperaturach, a po drugie, dojrzewanie wina w małych dębowych beczkach w skrupulatnie określonym czasie, jak to było nawykiem ćwiczyć w Bordeaux. Wymienione wszystkie zalety przekładają się na wysoką jakości win. Wielokrotnie nagradzany na rynku globalnym. Warto poznać wina Miguel Torres ponieważ przykładają wszelkich starań aby wina były smaczne i zdrowe. Wiedza o terror doprowadziła Miguel Torres do założenia winnic w Chile ,,Miguel Torres Chile” w chilijskiej dolinie centralnej oraz w Stanach Zjednoczonych ( Kalifornia ), gdzie w 1986 Marimar Torres założył Marimar Estate . W Hiszpanii poza rodzimym regionem Penedes rodziny Torres, są właścicielami win w DO Conca de Barberà DO Toro , DO Jumilla , DO Ribera del Duero , DOQ Priorat, a ostatnio w DOC Rioja Miguel Torres zarazem jest największym hiszpańskim producentem win DO pod własną marką, eksportując produkty do ponad 140 krajów.
Wina z Penedès od dziesięcioleci kojarzy się z innowacyjnymi winnicami i winiarniami. Odkąd stał się pierwszym obszarem w Hiszpanii wykorzystującym urządzenia ze stali nierdzewnej i fermentacji na zimno, plantatorzy winorośli z Penedès wytwarzali doskonałe nowoczesne wina z mieszanki rodzimych i francuskich odmian winorośli. Było to możliwe z powodu różnych wysokości, lądów i mikroklimatów występujących w Penedès, które sprzyjają idealnemu rozwojowi różnych rodzajów winogron.