Mas Borras Pinot Noir Miguel Torres
Mas Borras Pinot Noir Miguel Torres
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Torres Mas Borrás Pinot Noir
Miguel Torres Mas Borràs Pinot Noir
Kraj: Hiszpania
Region: Penedes
Producent: Penedès | Familia Torres
Szczepy: Pinot Noir
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Owoce tego wspaniałego Pinot Noir pochodzą wyłącznie z małej winnicy Mas Borràs, gdzie plony są bardzo niskie, aby skoncentrować owocowe smaki. Dojrzewająca w nowych beczkach z francuskiego dębu Nevers przez kilka miesięcy, jest bogata w aromaty fiołka, kakao, granatu, maliny i ziemi. Gęste, owocowe smaki podkreślają dojrzałe taniny i łagodna kwaskowatość. Jest to niezmiennie jeden z najlepszych pinot noir w Hiszpanii, który może sprostać najlepszym z dowolnego miejsca. Świetnie pasuje do dziczyzny lub do piwnicy nawet przez 5 lat.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Torres Mas Borras Pinot Noir to pojedyncze wino z winnicy wytwarzane w 100% z winorośli Pinot Noir w Penedes Denominacien de Origen w hiszpańskim regionie Katalonii. Rodzina Torres produkuje wino od XVII wieku w starożytnym mieście Vilafranca del Penedès w Katalonii, na południowy zachód od Barcelony. To właśnie ta tradycja w połączeniu z innowacjami, dynamizmem i zaangażowaniem w jakość sprawiła, że Torres jest mocno osadzony na mapie świata. Pozostają jedną z największych rodzinnych firm winiarskich na świecie i pod kierownictwem Miguela Torresa czwartego pokolenia angażują się w zrównoważoną uprawę winorośli i zielone praktyki.
Winnica Torres Mas Borras znajduje się na wysokości 520 metrów nad poziomem morza w najchłodniejszej części regionu Upper Penedes w Santa María de Miralles. Na tej wysokości stosunkowo chłodne letnie noce pozwalają na długie i zrównoważone dojrzewanie, co jest pożądane przy produkcji eleganckiego i szlachetnego Pinot Noir. Głębokie gleby wapienno-gliniaste z przeplatanymi warstwami gipsu, umiarkowanie dobrze odwodnione, o dużej wodochłonności. Opracowany na materiale osadowym z eocenu. Dzięki chłodnej glebie i kontynentalnej tendencji klimatycznej winnice te zapewniają najlepsze warunki dla Pinot Noir w regionie Penedès. Dlatego Jacques Bergeret, burgundzki ekspert w uprawie Pinot Noir, wybrał te gleby w latach 1985–1986.
Winogrona Pinot Noir do tego pojedynczego wina z winnic zbierane są zwykle pod koniec września i macerowane w skórkach przez 2 tygodnie po zbiorach. Wino jest fermentowane w stali nierdzewnej z dodatkową fermentacją jabłkowo-mlekową w dębowych beczkach. Po winifikacji Torres Mas Borras Pinot Noir dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu, z których 30% jest nowych, przez 9 miesięcy. Dojrzewanie dębu sprawia, że jedwabiste taniny harmonizują ze świeżą kwasowością i owocami wiśni typowymi dla Pinot Noir.
2022-09-08
Pinot Noir Mas Borras Torres
Obfity i dojrzały na podniebieniu, Torres Mas Borrás Pinot Noir ujawnia jasne nuty dojrzałych malin z akcentami przyprawy do pieczenia i akcenty cukiernicze, które wynikają z eleganckiej równowagi nowego i neutralnego dębu. Jest piękna czystość owoców od początku do końca, z hojnymi nutami jagodowymi i akcentami goździkowymi, które pojawiają się na finiszu. Pij do ptactwa, pieczonych pasztetów, lasagne szpinakowej.