Mas Irene Pares Balta Penedes
Wino Mas Irene Pares Balta Penedes
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Mas Irene Penedes D.O.
Kraj: Hiszpania
Region: Katalonia
Apelacja: DO Penedes
Producent: Cavas Pares Balta S.A.
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Beczka: 12 miesięcy
Pojemność: 0,75 l. C3
Wino w bukiecie jest bardzo intensywne, pełne nut czerwonych owoców i tostów. Zapachy leśnych owoców, korzeni i pieczonego mięsa. Struktura gęsta i oleista. Wyraźnie zaznaczona słodycz, w smaku bardzo przyjemne i długie. Sugestie kulinarne: wołowina, baranina, twarde sery. Złożone i wyrafinowane o aksamitnej konsystencji. To eleganckie i dobrze zbudowane czerwone wino wykonane z połączenia 74% Merlot, 26% Cabernet Franc. Dojrzewało przez 14miesięcy w nowych beczkach z francuskiego dębu z lasu Allier.
Mas Irene jest częścią kolekcji win Microcuvée, specjalnej selekcji win organicznych i biodynamicznych produkowanych w bardzo ograniczonych ilościach, tylko w najlepszych latach. Winogrona pochodzą ze starych winnic o specjalnych glebach i mikroklimacie.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Pares Balta produkuje wina w kilku liniach produktowych, okrętem flagowym jest linia Microcuvée. W jej ramach powstają małe, limitowane serie win najwyższej jakości, często w ilości poniżej 500 butelek. Łatwo rozpoznacie je na półce, nie mają klasycznych etykiet a wydrukowane na komputerze proste informacyjne naklejki. Przy garażowych ilościach nie opłaca się uruchamiać pełnej poligrafii. Jedno z win z tej serii – Mas Irena, trafiło do mnie. Jest to kupaż szczepów bordoskich, powstało mniej niż 500 butelek. Na wino wybrano ręcznie zbierane grona z dwóch pojedynczych parceli. Merlot dojrzewał na działce Cal Miret, 407 m n.p.m. a cabernet franc na parceli o nazwie Finca la Torreta 315 m n.p.m. Wina fermentowały osobno w stali, w regulowanej temperaturze 25 stopni. Potem leżakowały osobno przez 35 dni. Po tym czasie je zmieszano i wino dojrzewało w beczce z francuskiego dębu przez 14 miesięcy. Następnie 24 miesiące w butelce.
Wino ma czerwoną, lekko przykurzoną sukienkę a na bokach pojawiają się tony ceglaste. Nos złożony, z jednej strony czarne owoce, z drugiej wołowa pieczeń do tego przyprawy i trochę mokrego drewna. Wraz z dekantacja tony drewna i mięsa odchodzą w niebyt a na pierwszy plan wysuwa się jeżyna, czarna porzeczka i słodka wiśnia. W ustach oleiste, bardzo skoncentrowane, o umiarkowanej kwasowości i drobniutkich, miękkich garbnikach. Za owoc odpowiadają czarne owoce leśne z wysforowaną na przód jeżyną. W końcówce pojawiają się tony słodkie ale też delikatnie pikantne. Wino pracuje w ustach, cały czas się zmienia, jedno co jest niezmienne to wewnętrzna harmonia i aksamitność. Posmak bardzo długi, słodkawo pikantny.