Txakoli Uno Bodega Goianea
Txakoli Uno Bodega Goianea
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Txakoli Uno
Kraj: Hiszpania
Apelacja: Arabako Txakolina-Txakoli de Álava
Producent: Goianea Kooperativa Elkartea
Szczepy: Hondarrabi Zuri , Hondarrabi Zuri Zerratia
Rodzaj: białe, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Jasny, słomkowy kolor. Aromat dojrzałych, białych owoców. Lekko ziołowy zapach z akcentem cytrusów. Wino o długim finiszu na podniebieniu z wyczuwalnymi nutami dojrzałych moreli oraz lekką goryczką. Wino wyjątkowo świeże. Polecane do: Idealne do ryb, owoców morza oraz drobiu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Kolor złotożółty. Świetna ewolucja nosa, który rozwija aromaty dojrzałych białych owoców, w syropie iz tym redukującym dotykiem pikantnych akcentów, orzechów, skóry, nuty psiej sierści i trochę wapna. Są aromaty zwiędłych kwiatów, starych warzyw goździkowych, wszystko przeplata się z intencją pigwy w piekarniku z ciastem (co jest jak niemożliwe połączenie, co nadaje mu dużo złożoności). Przyprawy, zwiędłe kwiaty i albérchigo bawią się zmysłami, pozostawiając bardzo złożone nuty trzeciorzędowe i redukujące, które mogą stać się początkiem węglowodorów. Na podniebieniu bardzo bogate, złożone, zrównoważone doskonałymi owocami pomiędzy syropem a przyprawami, przyprawami, roślinne nuty kory pigwy i ta suchość, która zapewnia cierpkość, która w połączeniu z pozostałymi doznaniami, o których wspomniałem, jest rozkoszą dzięki kwasowości i niskiej zawartości alkoholu. Na drodze retronosowej pojawiają się szlachcice z trzeciego rzędu, które ponownie wpływają na serię zwierzęcą i pikantną. To świetnie, wspaniała ewolucja w butelce.
Txakoli to specjalność białego wina z Kraju Basków, która zachwyca bogatymi owocami, przyjemną kwasowością i niską perlacją. Prawdziwe przykłady tego gatunku zawsze pochodziły od tradycyjnego producenta Txakoli Uno, który tworzy swoje najlepsze wina w legendarnej Bodega Goianea, której nazwa oznacza absolutną elitę txakoli - światowej klasy z pięknego kraju Basków! Z prawie 1000 hektarami w trzech apelacjach, txakoli nie jest dużym biznesem, ale jest głęboko zakorzeniony w okolicy. Jego produkcja jest silnie powiązana z tradycyjnymi wiejskimi domami lub caseríos w Kraju Basków (termin pochodzi od etxeko ein : domowej roboty w języku baskijskim) i był popularnym napojem w lokalnych tawernach. W 1975 roku w książce El viñedo español stwierdzono, że została ona stworzona dla przyjemności, a nie dla celów komercyjnych: „ Przetrwała, ponieważ mieszkańcy Basków lubią ją pić jako część swojej tradycji ”. W tym czasie pozostało tylko 59 hektarów w Bizkaia i 25 w Gipuzkoa. Álava nawet nie została wymieniona. Jednak w czasach świetności txakoli winorośl kwitła na całym wybrzeżu Basków , od Hondarribia do Portugalete i Santander dalej na zachód. Winorośl była również szeroko sadzona w głębi lądu w Bizkaia , w obszarze Encartaciones na zachodzie, a także w przygranicznych regionach Ayala (obecnie DO Arabako Txakolina) i Mena Valley w Burgos . Chude, kwaśne wino z regionów o wątpliwej zdolności do starzenia zostało wyprodukowane w ramach polityki protekcjonistycznej. Sprzedaż win spoza regionu nie była dozwolona, dopóki nie wypito lokalnej produkcji . Podróżnik Christian August Fischer, niezadowolony z jakości txakoli, wspomniany w Voyage en Espagne aux années 1797 i 1798 „lekki napój, który miejscowi nazywają chacolí, który służy bardziej jako orzeźwienie niż jako wzmocnienie”.
Polityka protekcjonizmu, która obowiązywała od XVI do pierwszej połowy XIX wieku, została obszernie udokumentowana przez Alaina Huetza de Lemps w Vignobles et Vins du Nord-Ouest de l'Espagne oraz przez Mikela Corcuera i Manolo Gonzáleza w Chacolí Txakolina , którzy piszą o swego rodzaju „piramidzie jakości” w tamtych czasach. U podstawy piramidy znajdował się cydr, potem txakoli, a potem wina spoza regionu (głównie Rioja i Navarra, ale także Bordeaux, białe z Kastylii, czerwone z Toro…). Zwieńczeniem piramidy były sherry i ribadavia, uważane za mające właściwości lecznicze. Nie można więc powiedzieć, że txakoli było wysokiej jakości, poszukiwanym winem, które podróżowało poza region, w którym zostało wyprodukowane, co oznaczałoby nadwyżkę i rynki do sprzedaży. Później niskoalkoholowa, kwaśna i spryskana wersja txakoli zdołała podbić amerykańskie podniebienia , ponieważ stanowiła punkt zwrotny w postrzeganiu hiszpańskiego wina w USA. Styl spritzu jest teraz w zasadzie ograniczony do prowincji Gipuzkoa, gdzie nadal jest bardzo popularny na obszarach przybrzeżnych. Praktycznie zniknął z Bizkaia i Álava, gdzie najlepsi producenci nawet nie biorą go pod uwagę. Bertol Izagirre z Gorka Izagirre w DO Bizkaiko Txakolina podsumowuje ogólne odczucie w swoim apelu:Chcemy przyczynić się do ewolucji txakoli, aby nie było postrzegane tylko jako młode, świeże wino, które pijemy w Kraju Basków ”.