Barbera dAlba La Cresta Piemont Gagliasso
Barbera dAlba La Cresta Piemont Gagliasso
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
La Cresta - Barbera D'Alba DOC - red - Rocche dei Manzoni - Piedmont
Pełne, zrównoważone, zrównoważone wino o bardzo ciemnej, czarnej czerwieni. Śliwka, śliwki, dojrzałe czarne jagody i delikatne suszone owoce charakteryzują dość mocny bukiet. Wyczuwalne są również aromaty pikantne (lukrecja, wanilia) i prażone (czekolada, dym, tost) oraz odrobina zapachu skóry. Na podniebieniu widoczne są soczyste taniny, bardzo harmonijna, treściwa struktura oraz cała gama jagód, suszonych owoców i pestek oraz piękne aromaty prażone, dopełnione odrobiną goździków.
Historia sukcesu Rocche dei Manzoni zaczyna się w 1974 roku, kiedy Valentino i Jolanda Migliorini opuścili restaurację wyróżnioną gwiazdką Michelin i nabyli farmę z VIII wieku w Monforte d'Alba w doskonałej lokalizacji. Z wielką pasją i „lavoro da cerrosino”, najintensywniejszą pracą, przekształcili ją w model, którego reputacja stała się integralną częścią świata wina. Ich filozofia to idealne połączenie tradycji i innowacji. Rocche dei Manzoni produkuje obecnie w pięciu lokalizacjach szeroką gamę wysokiej jakości win, win musujących i deserowych, a także słynnego grappe. Ciesz się tym wspaniałym winem z wybornym Brasato, dziczyzną, pasztetem, tapas, risotto, makaronem lub wariantami sera.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Mistrzowskie wino pokazujące możliwości szczepu barbera. Aromaty czarnych owoców i wanilii. Na podniebieniu pełne, mięsiste, z fantastyczną równowagą i pięknym finiszem. Polecane do pieczonego drobiu, wieprzowiny, wędlin, gęsi.
Barbera to wino gastronomiczne, które wygrywa na każdym stole dzięki doskonałej wszechstronności. W tym asortymencie znajdziesz najlepsze Barbery w czystości lub w blendzie, idealne na wieczór z przyjaciółmi lub jako przyjemne wina na co dzień. Pochodzące z Piemontu winogrona znalazły żyzny grunt w innych regionach Włoch, w tym w Lombardii i Emilii Romagna, gdzie wykazał wszystkie swoje wieloaspektowe cechy. Dlatego w naszym internetowym sklepie z winami znajdziesz najlepszą piemoncką Barberę z perełkami z innych dziedzin, które pokażą Ci, jak ogromny jest potencjał tego wina. I nie mogło być inaczej, skoro obok Sangiovese Barbera jest najbardziej uprawianym winogronem we Włoszech. Podczas gdy Barbera była kiedyś uważana za wino rustykalne, dziś jego sława zmieniła się dzięki nowym technikom uprawy i piwnicznym, które sprawiły, że wyraża cały swój potencjał. Na przykład główne różnice między Barbera d'Alba i Barbera d'Asti dotyczą terytorium, dyscypliny i wyboru piwnicy. Ogólnie rzecz biorąc, można znaleźć Barbera d'Asti, które zrobiły stal, zachowując nienaruszone aromaty odmiany, inne, które przeszły w duże beczki, a jeszcze inne, które leżakowały w barrique. Z drugiej strony Barbera d'Alba prawie zawsze tworzył pasaż z drewna, do tego stopnia, że ze względu na swoją finezję i złożoność mówi się, że jest „baroleggi”, zdalnie przypominając elegancję Barolo. Wśród cech organoleptycznych Barbery niewątpliwie znajduje się świeżość (uważana jest za jedną z najbardziej kwaśnych włoskich winorośli), co czyni ją winem gastronomicznym, z aromatem świeżych owoców, czerwonych kwiatów i nutą przypraw. Kombinacje z Barberą są niemal nieskończone, ale niektóre sugestie mogą bez wątpienia być pomocne. Na pełną kolację Barbera proponujemy zacząć od młodego i lekko musującego wina, idealnego do wędlin i nadziewanych makaronów, aby kontynuować bardziej złożoną wersję, która ma przejście w drewnie, doskonałe do pieczonych mięs. Dlaczego nie spróbować? który zrobił przejście w drewnie, doskonałe do pieczonych mięs. Dlaczego nie spróbować? który zrobił przejście w drewnie, doskonałe do pieczonych mięs. Dlaczego nie spróbować?