PRUNOTTO BARBERA D´ASTI COSTAMIOLE
PRUNOTTO BARBERA D´ASTI COSTAMIOLE
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Prunotto Barbera D´Asti DOCG
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: DOCG Barbera dAsti
Winnica: Prunotto
Producent: Marchesi Antinori
Typ: Red Dry - Barbera
Pojemność: 0,7l
Alkohol: 14% C3
Wino z piemontu powstałe w całości z odmiany Barbera, posiada żywy rubinowy odcień z aromatami dojrzałych owoców, wiśni i śliwki. Na podniebieniu świetnie zbalansowane, świeże i harmonijne o dobrej kwasowości. Sugestie kulinarne: przystawki, zupy, risotto i makaron, twarde dojrzałe sery.
Notatki Sommelier Bachus
Costamiòle to intensywny rubinowo-czerwony kolor z fioletowymi odcieniami. Nos jest zniewalający i trwały: nutom wiśni, jeżyn i śliwek towarzyszą pikantne nuty wanilii, cynamonu i lukrecji. Podniebienie jest bogate i aksamitne o wyjątkowej strukturze, a jednocześnie eleganckie, bogate, harmonijne i dobrze zaokrąglone.
Costamiòle produkowane jest z winnic na obszarze Agliano Terme, miejsca, w którym Barbera najlepiej wyraża się dzięki korzystnej ekspozycji południowej, idealnej dla tej odmiany winorośli. Wino dojrzewające w małych dębowych beczkach potrafi zachować niezwykłą świeżość i walory aromatyczne winogron.
Po przybyciu do piwnicy winogrona zostały odszypułkowane i zmiażdżone. Aby zagwarantować optymalną ekstrakcję podczas maceracji, codziennie wykonywano dwa przepompowania w temperaturze nieprzekraczającej 30°C (86°F). Wino dojrzewało przez okres około 12 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego. Costamiòle dojrzewało przez dodatkowy rok w butelce, zanim zostało wypuszczone na rynek.
Nagrody i wyróżnienia:
90/100 ptk. - Wine Spectator
86/100 ptk. - Wine & Spirits Magazine
87/100 ptk. - Vinous Antonio Galloni