Barolo Neirano Nebbiolo
Barolo Neirano Nebbiolo
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Barolo Neirano Nebbiolo
Kolor: głęboka granatowa czerwień, nabywa odcienia pomarańczowego po kilku latach dojrzewania w butelkach.
Bukiet: ponętne bogactwo, ciepłe i hojne, ze złożonymi zapachami przypraw, lukrecji, i suszonych fiołków.
Smak: Wytrawne, z niezwykle wyrazistymi smakami, i dobrze zintegrowaną taniną, które służą do podkreślenia klasycznej jakości wina.
Lokalizacja winnicy i profil: z bogatą historyczną tradycją, Barolo jest produktem umiejętnego wymieszania wina uważnie wyselekcjonowanego z dwóch oddzielnych obszarów. Gleby Szwajcarski w Castiglione Falletto, Serralunga i Monforte produkują Barolos o wielkim charakterze i strukturze, podczas gdy rejon Tortonian w Barolo, La Morra i Verduno dają elegantsze i pachnące wina. Gromadzenie cuvée, albo mieszanie, wykorzystywane przez négociants od początku dwudziestego wieku, jest metodą, którą dalej wykorzystujemy, gdyż zapewnia ona wina o wybitnej finezji i równowadze.
Wyciskanie wina i dojrzewanie: Wyciskanie wina jest prowadzone zarówno ściśle z tradycyjnymi procedurami jak i oficjalnymi przepisami dotyczącymi Barolo. Fermentacja przez 20-25-dni w temperaturze około 30oC daje gwarancję odpowiedniej taniny i wydobywa formację skomplikowanej struktury charakterystycznej dla szlachetnych piwnic. Wino następnie jest przelewane do dużych beczek dębowych, gdzie dojrzewa przez co najmniej dwa lata, następnie przez rok jest przechowywane w szklanych pojemnikach, aby osiągać doskonałą równowagę. "La Mora" Barolo jest gotowe do opuszczenia naszych piwnic cztery lata po dacie winobrania; konsumenci mogą rozkoszować się tym winem po takim okresie składowania albo mogą przechowywać je w piwnicach dodatkowo przez 10-15 lat.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Barolo to wysokiej klasy czerwone wino, sztandarowa sztuka winiarska Piemontu stanowiąca symbolem elegancji, równowagi, struktury i długowieczności. Można powiedzieć jest ambasadorem doskonałości Włoskich win na świecie. Produkowane jest w 11 gminach Langhe, obszaru o starożytnej tradycji winiarskiej, ale jego początki są całkiem nowe. W rzeczywistości narodziła się w XIX wieku dzięki wkładowi hrabiego Camillo Benso di Cavour i markizy Giulia Colbert Falletti, a także dzięki innowacyjnej wiedzy enologicznej generała Paolo Francesco Staglieno. Mówi się, że król Carlo Alberto był jego największym wielbicielem. I tak z bliskiego związku między jego cechami a szlachetnymi gustami XIX wieku narodziło się powiedzenie „król win, wino królów ”. Odkryj najlepsze Barolo z największych winnic spośród bogatej oferty Callmewine.