Barolo Franco Francesco
Wino Barolo Franco Francesco
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Barolo Franco Francesco
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: DOCG Barolo Garantita
Producent: Francesco Franco
Szczep: Nebbiolo
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Beczka: 12 miesięcy
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Barwa ciemno rubinowa z czerwonymi refleksami, Aromaty złożone ujawniające nuty powideł wiśniowych, dojrzałej śliwki, przypraw korzennych, skóry i tytoniu. W ustach harmonijne, aksamitne, subtelne o pełnym smaku ciemnych owoców z dymnym lekko korzennym wykończeniem. Wino Barolo z typowo piemonckiego szczepu nebbiolo. Ręcznie zbierane owoce pochodzą z winnic rozciągających się w gminie Castiglione Faletto, mniej więcej w pół drogi między Turynem a Genuą, na wysokości około 250 m n.p.m. Wytworzone z nich wino jest następnie leżakowane przez co najmniej 3 lata w beczkach ze słoweńskiego dębu, co nadaje mu złożoności, powagi i siły. Wino to doskonale sprawdza się w połączeniu z czerwonymi mięsami, zwłaszcza wołowiną, jagnięciną i dziczyzną, oraz aromatycznymi, sezonowanymi serami. Dystr.
Jeśli szukasz świetnego czerwonego wina z Piemontu, jesteś we właściwej sekcji. W rzeczywistości wybraliśmy dla Ciebie najlepsze butelki Barolo od najważniejszych producentów w okolicy, idealne na obiad lub ważny prezent. Barolo, wino pochodzące z czystego Nebbiolo w Langhe, znane jest na całym świecie ze swoich niepowtarzalnych właściwości organoleptycznych. Obszary produkcyjne Barolo to obszary gminy o tej samej nazwie, do których dodano terytoria La Morra, Monforte, Serralunga d'Alba, Castiglione Falletto, Novello, Grinzane Cavour, Verduno, Diano d'Alba, Cherasco i Roddi . Według Regional Enoteca najlepsze roczniki Barolo (określane jako wyjątkowe i oznaczone pięcioma gwiazdkami) to 1947, 1971, 1982, 1990, 1997, 1999, 2001 i 2004. Według dyscypliny produkcji Barolo, wina przeznaczone do sprzedaży muszą być leżakowane przez co najmniej trzy lata, z czego dwa w dębowych beczkach. W przypadku wersji Barolo Riserva wino musi być leżakowane przez co najmniej pięć lat, z których dwa zawsze są z drewna. Często nazywany „królem win, winem królów” ze względu na bliskość dworu Sabaudzkiego (premier Camillo Benso Conti di Cavour osobiście promował produkcję tego wspaniałego czerwonego wina piemonckiego), Barolo ma niezrównane cechy. Dzięki intensywnej, granatowej barwie aromaty Barolo przywodzą na myśl czerwone owoce, czarne wiśnie, suszoną różę i przyprawy, natomiast w ustach jest ciepły, otulający i miękki z poszarpanymi taninami. Trudno powiedzieć, jakie jest maksymalne starzenie się Barolo, ale pewne jest, że po 5-6 latach od wprowadzenia na rynek może być już bardzo przyjemne, aby osiągnąć swój szczyt w wieku od 10 do 20 lat. W rzeczywistości są Barolo znacznie przekraczające ten okres, które okazały się wyjątkowe i z wielkim rozmachem. Wśród wielkich producentów Barolo wybraliśmy dla Ciebie Clerico, Gaja, Oddero, Voerzio, Giacosa i wielu innych, doskonałe nazwiska w enologii, które zapisały się w historii tego terytorium.