Bevicisu Piemonte Barbera
Bevicisu Piemonte Barbera
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
BEVICISÙ Piemonte DOC Barbera
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: DOC Piemont Malgra
Typ: Red Dry - Barbera
Pojemność: 0,75l
Kolor ciemny - czerwono-purpurowy. Bardzo owocowy bukiet. Na podniebieniu gładki, odświeżający smak, z dobrą kwasowością, świetnie zrównoważony. Wyrafinowane wino o doskonałej strukturze. Wino dla duszy i ciała, przyjemne i łatwe w odbiorze, w klasycznym piemonckim stylu. Delikatna maceracja trwa około 15 dni w niskiej temperaturze. Fermentacja odbywa się w kadzi ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze, a później przynajmniej sześć miesięcy
leżakowania. Sugestie kulinarne: Świetne wino na każdą porę roku i każdą okazję, jako aperitif lub między posiłkami. Znakomicie komponuje się z przekąskami typu finger food, antipasti, sałatkami, serami, wędlinami typu salami, prosciuto, na szybki lunch.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winiarnia Malgra położona jest w Mombaruzzo, sercu regionu Monferrato, niedaleko Asti, urokliwej krainy pełnej kolorów i aromatów uprawy winorośli. Historia winnicy rozpoczyna się od dwóch rodzin winiarzy, Bonfante i Chiarle, dla których świat winnic i win od początku stał się ich priorytetem. W pierwszej fazie zajmowali się uprawą winnic wyłącznie w celu sprzedaży winogron, co było praktyką przekazywaną z pokolenia na pokolenie, a następnie zostali także producentami wina. Malgra pochodzi od popularnego określenia używanego do opisania człowieka jako „sui generis”, osoby wizjonerskiej i trochę marzycielskiej, niemal jasnowidzącej, w głębokim związku z ziemią, a zwłaszcza z jej bogactwami, które ożywają dzięki kunsztowi ludzi . Wśród tych bogactw jest wino.
Najbardziej znany ze swojej głównej roli w piemonckich winach Barbera d'Alba i Barbera d'Asti, Barbera to północnowłoskie winogrono produkujące świeże, lekkie czerwone wina z niską zawartością tanin. W młodym wieku większość win Barbera ma jasnoczerwony charakter wiśni, odróżniający się od Nebbiolo delikatniejszymi taninami i pewną okrągłością. Dojrzewając w beczce i dojrzewając w butelce przez kilka lat, zmienia się w gęstszą, wiśniową nutę.
Piemont region winiarski położony jest w północno-zachodnich Włoszech, jednym z 20 regionów kraju i jednym z największych obszarów winnic we Włoszech. Ponad połowa z 170 000 akrów winnic jest zarejestrowana z oznaczeniem DOC. Rodzime odmiany winorośli to Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Freisa, Grignolino i Brachetto. Produkują prestiżowe wina, takie jak Barolo i Barbaresco z Langhe niedaleko Alby, a także Moscato d'Asti, które produkuje wina musujące z winnic w rejonie Asti.