Luca Bosio Barbera Dalba Egidio
Luca Bosio Barbera Dalba Egidio
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Luca Bosio Barbera Dalba Egidio
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: DOC Barbera d’Alba
Producent: Luca Bosio Vineyards
Szczep: Barbera Piemnote
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l C4
Certyfikaty: Wino wegańskie
Całkowicie nieprzejrzysty czarny ciemnoczerwony kolor z głębokim ciemnoczerwonym odcieniem. Aromaty lukrecji i czarnej wiśni mieszają się z nutami ziemi, skóry i pikantnych suszonych ziół. Średnio treściwe aromaty czarnej wiśni i lukrecji wzbogacone ziemią i skórą mają pewne pikantne nuty. Wytrawne taniny i jasna kwasowość z ziemistym, ale pikantnym finiszem.
Notatki Sommelier Bachus Wina
W piemonckim regionie Langhe, pośród łagodnych wzgórz opisywanych w poematach Cezara Pavese, znajdują się winnice rodziny Bosio. Winiarnię założyli w roku 1967 Egido i Angela Bosio. Dziś, po 50 latach, firma posiada 60 akrów winnic. Działki znajdują się w Santo Stefano Belbo, Castiglione Tinella, Mango, Costigliole d'Asti i w Castagnole Lanze. Oprócz własnych winogron do produkcji trafiają też owoce ze skupu od innych winogrodników, z upraw o powierzchni 1000 akrów w Lange, Monferrato i Roero. Wśród uprawianych gatunków znajdziemy wszystkie charakterystyczne dla Piemontu odmiany: barolo, barbaresco, nebbiolo, dolcetto, barbera d’Alba, barbera d’Asti, cortese.
Wina Barbera były historycznie znane z łatwego picia, dzięki żywym smakom czerwonych owoców. Ale od końca lat 80. Barbera d'Alba, Barbera d'Asti i Nizza zaczęły zdobywać światową reputację dzięki jakości i wyrafinowaniu. Osiągnięto to poprzez drastyczne ograniczenie dozwolonych zbiorów, selekcję tylko najlepszych winogron oraz sprytne wykorzystanie starzenia dębu.
Barbera d'Alba DOC to plac o wymiarach 30 na 30 km, który obejmuje Roero , Barolo i Barbaresco . Dyscyplina ogranicza zbiory do 10 ton/ha i pozwala na dodanie do mieszanki do 15% Nebbiolo. Wielu czołowych producentów Barolo, Barbaresco i Roero również butelkuje wina Barbera, które są bardzo cenione.
Barbera d'Asti DOCG znajduje się na wschód od Langhe i produkuje jedne z najlepszych ekspresji tego wina. Barbera d'Asti musi zawierać co najmniej 90% Barbera, a zbiory są ograniczone do 9 ton/ha. Gleby na północ od Asti są bogate w wapienne margle i piaski (sabbie astiane), które dają wina o wyrazistym owocowym smaku. Na południe od Asti gleby są bogate w biały wapień (terre bianche), a tutaj wina Barbera są bardziej uporządkowane, bogate i złożone.
Nizza DOCG jest uważana za historyczną siedzibę Barbery. Ma unikalny mezoklimat, w którym powstają najdojrzalsze winogrona. Tylko 100% wina Barbera może być oznakowane jako Nizza DOCG, a zbiory są ograniczone do 7 ton/ha. Nizza słynie z wiekowych win Barbera o większej głębi i strukturze niż można znaleźć gdzie indziej.
Luca Bosio Barbera Dalba Egidio - Opinie klientów
Wino Luca Bosio Barbera Dalba Egidio
Wysokie wino, które dobrze opisuje najszlachetniejsze wino z Piemontu. Delikatny i eteryczny, z wyraźną nutą róży, fiołka, lukrecji i smoły. Wytrawne z jedwabistymi, aksamitnymi taninami i odrobiną ciepłych migdałów.
Wino Barbera
Żywe, gęste i pikantne ze wspaniałymi owocami czarnej wiśni i jeżyny. Na podniebieniu wyczuwalna jest zwierzęca intensywność: dzika i garbnikowa z ciągnącymi się czarnymi owocami. Wiśnia i damaszek na finiszu, z lukrecją i jodem.
Barbera Luca Bosio
Barbera Luca Bosio to owocowe, bardzo przyjemne wino o głębokim rubinowym kolorze i mocnym aromacie dojrzałych wiśni i ziemistych tonach. Na podniebieniu zrównoważone i średniej długości.
2023-09-04
Wino Barbera
Kolor średnio rubinowy. Wyraźne i złożone aromaty maliny, czerwonej wiśni i truskawki, z delikatnymi nutami cynamonu, goździków, wanilii i skóry. Wino jest wytrawne i pełne, o wyraźnej intensywności smaku, co równoważy naturalną wysoką kwasowość i świeżość winogron Barbera. Średnie taniny są zaokrąglone poprzez staranne dojrzewanie. Wino ma długi i bardzo przyjemny finisz.