Luca Bosio Dolcetto D’alba Piemont
Luca Bosio Dolcetto D’alba Piemont
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Luca Bosio Dolcetto D’alba
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: DOC Dolcetto dAlba
Producent: Luca Bosio Vineyards
Typ: Red Dry - Dolcetto Piemonte
Pojemność: 0,75l
Certyfikaty: Wino wegańskie
Kieliszek Dolcetto prezentuje zwartą rubinową czerwień, w nosie wyraża typowe zapachy, które Dolcetto jest w stanie wnieść do kieliszka. Łyk jest czysty, ale jednocześnie intryguje podniebienie dzięki możliwości różnicowania i ewolucji łyk za łykiem, oferując przyjemne odkrycia. Mamy przed sobą wino o znacznej złożoności, które może udoskonalać się na przestrzeni lat, ale także w samym kieliszku. W pełni reprezentuje terytorium, na którym się urodził i wyprodukowano. Wino czerwone o świetnej strukturze, w którym odnajdujemy główne aromaty i charakterystyczne nuty Dolcetto . Mamy w dobre wino, które nie tylko jest zdolne do starzenia się i dojrzewania w butelce, ale także w samym kieliszku może ewoluować i wyrażać się coraz bardziej.
Wino to doskonale komponuje się z: pieczoną jagnięciną, pieczony indyk, pieczona cielęcina, dziecko, sarna, bób i ser, kotlet wieprzowy, sery kozie, niebieskie sery, dojrzałe sery, łowca zajęcy, Ryż z czerwonym winem, gulasz cielęcy, golonka wieprzowa, tagliatelle z grzybami.
Notatki sommelier Bachus Wina
Winnice Luca Bosio znajdują się w sercu Langhe, z działkami rozsianymi po różnych DOC w regionie. Dolcetto d'Alba jest jednym z tych małych DOC. Wina stąd charakteryzują się wiśniowym smakiem, niską kwasowością i jedwabistymi, zintegrowanymi taninami. 2020 od Luca Bosio jest zrównoważony, z nutami świeżej wiśni i subtelną przyprawą na grzbiecie. To świetna opcja na lżejsze wino stylowe z Włoch, idealne na te jesienne miesiące. Pij teraz. To Dolcetto pochodzi z najbardziej wskazanych obszarów uprawy w Piemoncie. Tutaj wybierane są partie, a ich technicy pomagają plantatorom winorośli w zarządzaniu tą silną winoroślą. W piwnicy produkcja wina jest tradycyjna; używają tylko stali, aby zachować wielkie dziedzictwo owocowego i pikantnego smaku typowego dla Dolcetto.
Położony w północno-zachodnich Włoszech Piemonte dosłownie oznacza „podnóża gór”. Piemont jest często opisywany jako Burgundia Włoch, reputacja ze względu na wiele małych, rodzinnych winnic i skupienie się na jakości, która czasami graniczy z obsesją. Co Burgundia robi z Pinot Noir, Piemont robi z Nebbiolo. Barolo i Barbaresco to najsłynniejsze wina w regionie, ale ciemnoskóre Barbera to czerwone winogrono-koń pociągowy, a białe Moscato tworzy oceany niedrogiego, nadającego się do przełknięcia Asti Spumante, największego pod względem wielkości eksportu Piemontu. Kuchnia w Piemoncie odzwierciedla jej bardziej północne klimatyczny, z Bagna Cauda (fondue anchois na bazie oliwy z oliwek i czosnkiem), Brasato al Barolo (wołowina gotowana w czerwonym winie) i Agnolotti (małe pierożki nadziewane cielęciną) zapewniają komfort i ciepło.
Luca Bosio Dolcetto D’alba Piemont - Opinie klientów
Wino Luca Bosio Dolcetto D’alba
Rubinowa barwa z fiołkowymi refleksami. W nosie charakterystyczne dla dolcetto świeże aromaty owocowe z subtelnym dodatkiem przypraw. Na podniebieniu wyrazisty smak czerwonych owoców, przyjemne jedwabiste taniny i doskonała równowaga. Podawać do makaronów w sosach na bazie pomidorów, risotto i serów.
2023-06-19
Wino Luca Bosio Dolcetto D’alba
Rubinowa barwa z fiołkowymi refleksami. W nosie charakterystyczne dla dolcetto świeże aromaty owocowe z subtelnym dodatkiem przypraw. Na podniebieniu wyrazisty smak czerwonych owoców, przyjemne jedwabiste taniny i doskonała równowaga. Podawać do makaronów w sosach na bazie pomidorów, risotto i serów.