Luca Bosio Sweet White Wine
Luca Bosio Sweet White Wine
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Producent: Luca Bosio Vineyards
Szczepy: Muscat
Rodzaj: białe słodkie
Temp. serwowania: 8-10°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 5% c4
Certyfikaty: Wino wegańskie
Nota degustacyjna:
Białe delikatnie słodkie wino powstałe w całości z odmiany Muscat, uprawianej w regionie Piemont. Wino charakteryzuje się słomkowo żółtym odcieniem z przyjemnymi aromatami przywodzącymi na myśl nuty mango ananasa oraz kwiatów. Na podniebieniu mamy kontynuację aromatów, które są uzupełnione o nuty liczi. Delikatna słodycz uzupełniona jest subtelnym musem, który dodaje świeżości winu. Sugestie kulinarne: Podawać to tart i sałatek owocowych, lody, lekkie desery.
Notatki sommelier:
Winnice Luca Bosio znajdują się w sercu Langhe, z działkami rozsianymi po różnych DOC w regionie. Dolcetto d'Alba jest jednym z tych małych DOC. Wina stąd charakteryzują się wiśniowym smakiem, niską kwasowością i jedwabistymi, zintegrowanymi taninami. 2020 od Luca Bosio jest zrównoważony, z nutami świeżej wiśni i subtelną przyprawą na grzbiecie. To świetna opcja na lżejsze wino stylowe z Włoch, idealne na te jesienne miesiące. Pij teraz. To Dolcetto pochodzi z najbardziej wskazanych obszarów uprawy w Piemoncie. Tutaj wybierane są partie, a ich technicy pomagają plantatorom winorośli w zarządzaniu tą silną winoroślą. W piwnicy produkcja wina jest tradycyjna; używają tylko stali, aby zachować wielkie dziedzictwo owocowego i pikantnego smaku typowego dla Dolcetto.
Położony w północno-zachodnich Włoszech Piemonte dosłownie oznacza „podnóża gór”. Piemont jest często opisywany jako Burgundia Włoch, reputacja ze względu na wiele małych, rodzinnych winnic i skupienie się na jakości, która czasami graniczy z obsesją. Co Burgundia robi z Pinot Noir, Piemont robi z Nebbiolo. Barolo i Barbaresco to najsłynniejsze wina w regionie, ale ciemnoskóre Barbera to czerwone winogrono-koń pociągowy, a białe Moscato tworzy oceany niedrogiego, nadającego się do przełknięcia Asti Spumante, największego pod względem wielkości eksportu Piemontu. Kuchnia w Piemoncie odzwierciedla jej bardziej północne klimatyczny, z Bagna Cauda (fondue anchois na bazie oliwy z oliwek i czosnkiem), Brasato al Barolo (wołowina gotowana w czerwonym winie) i Agnolotti (małe pierożki nadziewane cielęciną) zapewniają komfort i ciepło.