Prunotto Bussia Barolo
Wino Prunotto Bussia Barolo
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Prunotto Barolo Bussia
Włochy Piemont
Winogrono Nebbiolo
Pojemność: 0,75l
Winemaker's Tasting Notes
Barolo Bussia to lśniący, żywy rubinowo-czerwony kolor z refleksami granatu. Jego nos jest elegancki i bogaty z nutami czerwonych owoców i płatków róży. Intensywne podniebienie ze słodkimi jedwabistymi taninami prowadzi do długiego i harmonijnego finiszu. Barolo Bussia DOCG pochodzi ze wspaniałej winnicy w kształcie amfiteatru w rejonie Bussia Monforte d'Alba. To historyczne wino zostało po raz pierwszy wyprodukowane w Prunotto jako pojedyncze wino z winnicy w 1961 roku. Równowaga i złożoność winogron Nebbiolo są wzmocnione przez zróżnicowaną ekspozycję winnicy z południa na południowy zachód oraz tradycyjne dojrzewanie w dużych beczkach.
Wspaniałe wino z regionu Piemont. Zbudowane z szczepu 100% Nebbiolo. Wino leżakowało 12 miesiące w beczce a następnie 10 miesięcy w butelkach. Głęboka rubinowa czerwień. Bukiet pełen dojrzałych śliwek i wiśni z nutami przypraw korzennych i kwiatów, miękkie, taniczne długo utrzymujący się finisz. Polecane: czerwone mięsa, dziczyzna, twarde sery. Wino o dużym potencjale starzenia. Z wiekiem będzie stawało się coraz bardziej gładkie i finezyjne.
Cantina Sociale „Ai Vini delle Langhe”, spółdzielnia winiarska, została założona w 1904 roku w sali rady miejskiej ratusza Serralunga, której przewodniczył pan Giacomo Oddero, notariusz i młody Alfredo Prunotto jako świadek. Wśród obecnych na ceremonii byli wybitni obywatele, którzy wnieśli ważny wkład w historię Alby i okolicznych społeczności, a także wielu drobnych lokalnych producentów. Pierwsze żniwa miały miejsce w 1905 roku. Niestety kolejne lata były obciążone niepewną koniunkturą, pogłębioną skutkami I wojny światowej. W terminie odnowienia statutu Cantina Social w 1922 r. wielu jej członków zmieniło zdanie i nie dostarczało już winogron do spółdzielni. Rocznik był wyjątkowy, ale nie obfity.
Rodzina Antinori po raz pierwszy związała się z winnicą Prunotto w 1989 roku, początkowo zajmując się dystrybucją, a następnie w 1994 roku, kiedy bracia Colla zdecydowali się przejść na emeryturę, przejęli produkcję, zachowując doskonałe standardy jakości, które z powodzeniem osiągnął Alfredo Prunotto. Filozofia produkcji winnicy, zawsze z niezwykłą dbałością o szczegóły i głęboką pasją do wina, połączyło Prunotto i rodzinę Antinori, aby stawić czoła nowemu wyzwaniu: zbadać i rozwinąć potencjał tego nowego terroir, w którym zarówno lokalne, jak i międzynarodowe odmiany mogą wyrazić niezwykły charakter regionu. tożsamość terytorialna.
Nagrody i wyróżnienia:
95 Punktów - Wine Enthusiast
96/100 ptk. – Wine Spectator
97/100 pkt. Gold Medal – Mundus Vini
94/100 pkt. – Decanter
2023-08-13
Wina Barolo
Aromaty róży, fiołka, czerwonych jagód i sosny zajmują centralne miejsce w tej wspaniałej czerwieni. Pyszne podniebienie jest napięte i otulające, oferując żurawinę, czerwoną wiśnię, egzotyczne przyprawy i lukrecję, podczas gdy mocne, drobnoziarniste taniny zapewniają ramę.