Fonseca Porto Aged Tawny Port 40 Y.O. Matured in Wood
Fonseca Porto Aged Tawny Port 40 Y.O. Matured in Wood
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Fonseca Porto Aged Tawny Port 40 Y.O. Matured in Wood
Kraj: Portugalia
Region: Porto
Apelacja: DOC Porto
Producent: Fonseca
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 20 %
Ten wyblakły Porto Porto jest wykonany z wybranych winogron z najlepszych winnic Cima Corgo i Douro Superior. W winnicy, nowo opracowana, zautomatyzowana technologia "Port Toes".
Wino jest starzone w beczkach dębowych o pojemności 600 litry, znacznie mniejsze niż w Ruby Portos. Jak wiek zasobów, wina nabierają coraz bardziej nutowych smaków i stają się bardziej skoncentrowane, ponieważ beczki tracą 3% ich objętości każdego roku ("Aniołki") na odparowywanie.
To przepiękne Porto o bardzo długim wieku i rzadkości ukazuje złoto oliwkowy odcień od wielu lat w beczce. Dekady odparowywania skoncentrowały to wino na wyjątkową gęstość. Impresje ząbka, gałka muszkatołowa i intensywna nuttiness skupiają się zarówno na bukietach, jak i podniebieniu. Słodka, bujna, prawie lepka faktura w winie kończy się niewiarygodną długością.
Notatki Sommelier Bachus Wina
To dojrzałe, płowe Porto produkowane jest z wyselekcjonowanych winogron z najlepszych winnic Cima Corgo i Douro Superior. W winnicy nowo opracowana, zrobotyzowana technologia deptania „Port Toes” pozwala winiarni zmaksymalizować jakość owoców poprzez naśladowanie delikatnego ruchu ludzkich stóp podczas tradycyjnego deptania. Fermentację zatrzymuje się poprzez dodanie wódki winogronowej, zanim cały pozostały cukier zostanie sfermentowany, w wyniku czego powstaje słodkie, wzmocnione wino. Każdego roku część tego rubinowego wina jest odkładana zgodnie z jego potencjałem starzenia i dodawana do zapasów Fonseca w celu mieszania. Wino dojrzewa w 600-litrowych neutralnych beczkach z dębu, znacznie mniejszych niż te używane do Ruby Porto. W miarę starzenia się zapasów wina nabierają coraz bardziej orzechowego posmaku i stają się bardziej skoncentrowane, ponieważ beczki tracą co roku 3% swojej objętości („Udział Aniołów”) w wyniku parowania. Fonseca przechowuje swoje starsze tawny w górze rzeki Douro, a nie w Vila Nova de Gaia w pobliżu ujścia rzeki; znaczna różnica w temperaturze i wilgotności pomiędzy tymi dwoma obszarami nadaje dojrzewającemu płowemu Porto Fonseca bardzo charakterystyczną „pieczoną” bogactwo przypominającą toffi. 40-letni Tawny to mieszanka win wybranych z tych zapasów, które dojrzewały średnio przez 40 lat.
Ocena degustacji Porto
To wysublimowane Porto, bardzo stare i rzadkie, ma stary oliwkowo-złoty odcień, wynikający z wielu lat leżakowania w beczce. Dziesięciolecia parowania zagęściły to wino do wyjątkowej gęstości. Wrażenia goździków, gałki muszkatołowej i intensywnej orzechowości zbiegają się zarówno w bukiecie, jak i na podniebieniu. Słodka, bujna, niemal lepka konsystencja wina kończy się finiszem o niesamowitej długości.
Potrawy do porto
Dobrze komponuje się z figami, migdałami i crème brûlée. Można go podawać samodzielnie na zakończenie posiłku, z orzechami włoskimi lub suszonymi owocami, a latem można go lekko schłodzić. Stworzony, aby cieszyć się nim od razu.