Offley Tawny Porto
Offley Tawny Porto
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Offley Tawny Porto
Kraj: Portugalia
Region: Douro
Producent: Offley
Typ: Porto Tawny
Szczepy: Tinta Amarela, Tinta Barroca,
Tinta Roriz, Tinto Cao, Touriga Nacional
Rodzaj: słodkie, wzmacniane
Dojrzewanie: dębowe beczki
Temperatura: 8–12°C
Pojemność: 0,75l
Offley Tawny to eleganckie wino o doskonałej dojrzałości i świeżości, uważane za klasyczne wśród Tawny i ujawniające wyjątkowy styl Offleya. Wyróżnia się wspaniałym czerwono-brązowym kolorem, typową tonacją starego wina. Ten Tawny ujawnia wspaniałe owocowe aromaty, szczególnie nuty dojrzałych czerwonych owoców i orzechów, co daje niesamowitą złożoność.
Na podniebieniu jest aksamitny, delikatny i zrównoważony port, odsłaniający dobrą harmonię między miękkimi taninami i jego słodyczą, zapewniając eleganckie i trwałe wykończenie. Offley został założony w 1737 roku przez Williama Offleya i chociaż początkowo był domem handlu winem, później zaczął produkować własne wino portowe. Wraz z wejściem partnera Josepha Forrestera rozpoczęła się ekspansja Offley, która zyskała międzynarodową sławę dzięki jakości swoich win.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Offley Tawny Port ma atrakcyjny czerwono-brązowy odcień. Posiada delikatny aromat przypominający dojrzałe czerwone owoce, wzmocniony nutami orzechowymi pochodzącymi z leżakowania drewna. Na podniebieniu delikatna równowaga między miękkimi taninami, wibrującą kwasowością i naturalną słodyczą prowadzi do harmonijnego i eleganckiego finiszu. Winogrona dla Offley Tawny Port pochodzą z najlepszych winnic w podregionach Cima Corgo i Baixo Corgo. Douro jest największym górzystym obszarem winnic na ziemi, a winorośle są obsadzone na stromych tarasach opadających do rzeki Douro, z których wiele jest wspartych starożytnymi, chronionymi przez UNESCO, suchymi kamiennymi murami. Ze względu na strome wzniesienia i niedostępność maszyn uprawa winorośli i zbiory odbywają się ręcznie. Gleby w Douro składają się z gęstej, podobnej do łupka, metamorficznej skały zwanej łupkiem. W Douro łupek pęka pionowo, umożliwiając korzeniom winorośli zagłębienie się w głąb, aby uzyskać dostęp do wody i składników odżywczych, aby utrzymać je przez gorące lata w Douro. Zła jakość gleby powoduje, że winorośl daje niskie plony – średnio. Po przybyciu do winnicy ręcznie zbierane winogrona zostały częściowo pozbawione szypułek i delikatnie zmiażdżone. Fermentacja odbywała się w kontrolowanych temperaturach z regularnymi przepompowywaniem i wykrawaniem, aby zapewnić ekstrakcję optymalnych poziomów koloru, smaku i taniny. Ferment był ściśle monitorowany, aby określić idealny moment na zatrzymanie fermentacji poprzez wzmocnienie spirytusem winogronowym, pozostawiając część naturalnych cukrów winogron. Wina pozostały w Douro aż do wiosny po zbiorach, kiedy to zostały przetransportowane w dół rzeki do historycznych piwnic Offley w Vila Nova de Gaia w celu starzenia oksydacyjnego w dębowych beczkach. Tawny Port to starannie dobrana mieszanka win w wieku od dwóch do pięciu lat, ze średnią wieku około czterech lat.