Pouilly fume
Pouilly-Fumé to apelacja dorigine contrôlée (AOC) dotycząca suchego białego wina Sauvignon Blanc produkowanego wokół Pouilly-sur-Loire , w departamencie Nièvre . Kolejne białe wino produkowane w tym samym regionie, ale o innej odmianie winorośli nazywa się Pouilly-sur-Loire . Pouilly-Fumé powstaje wyłącznie z 100% sauvignon blanc winorośli, których grona składają się z małych owalnych winogron, przyciśniętych do siebie gesto. Po osiągnięciu dojrzałości winogrona te są pokryte szarym wykwitem , kolorem dymu - co tłumaczy, dlaczego winiarze Pouilly mówią o "białym dymie", aby opisać rodzaj winorośli lub produkowanych z niej win. "Fumé" odnosi się również do dymnego bukietu (słynnego " aromatu krzemienia pistoletu "), nadawanego przez terroirskie winnice w Pouilly-sur-Loire. Mnisi Benedyktyni rozpoczęli hodowlę Pouilly-Fumé w średniowieczu. Wino jest białe, Lenno i winnic Pouilly przeniesiono przez Benedyktynów z La Charité-sur-Loire za sumę „3100 sous i srebrnym znakiem ” pod koniec XI wieku. Działka o powierzchni około 4 hektarów (9,9 akra) z widokiem na rzekę Loire zachowała nazwę na pamiątkę tamtej epoki - Loge aux Moines . Odkup Boisgibault ziemiach w 1383 roku przez Jean de IIISancerre pokazuje bliskość, która zawsze istniała między tą winnicą a Sancerre i ich odpowiednią produkcją białego wina.