Arzuaga Navarro Pago Florentino Vino de Pago DO MAGNUM 1,5L
Arzuaga Navarro Pago Florentino Vino de Pago DO MAGNUM 1,5L
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Arzuaga Navarro Pago Florentino Vino de Pago DO MAGNUM 1,5L
Kraj: Hiszpania
Region: Ribera del Duero
Apelacja: DO Ribera del Duero
Producent: Bodegas Arzuaga Navarro
Szczep: Tempranillo,
Pojemność: 1,5L
Głęboko rubinowy kolor z odcieniami granatu. Intensywny zapach z aromatem kakao, cedru i dojrzałych czarnych porzeczek. Okrągłe i aksamitne na podniebieniu, dobrze zbudowane, eleganckie z balsamicznym i lekko mineralnym posmakiem, czarna porzeczka i czekolada. Niezwykle wyważone o gładkim, długim zakończeniu. 12 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu Sugestie kulinarne: Mięsa z grilla - dzikie ptactwo, dziczyzna, steki z wołowiny i jagnięciny; pasztety, sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Pago Florentino Arzuaga wino produkowane z winogron Cencibel (Tempranillo) z Finca La Solana i stanowi zobowiązanie Bodegas Arzuaga do wyjątkowości tych ziem La Mancha. Winnice Pago Florentino Malagón w La Mancha, wokół winnicy i u podnóża wzgórza. Są chronione przez północną część pasma górskiego i skierowane na południe, w stronę dwóch naturalnych lagun. Gleby składają się z galetów na powierzchni, podłoża z glinami o wysokim potencjale retencyjnym i znajdującej się pod spodem warstwy łupków, która pełni funkcję tratwy. Po odszypułkowaniu winogrona umieszczono grawitacyjnie w kadziach ze stali nierdzewnej, macerowano przez 4 dni na zimno, a następnie przeprowadzono fermentację alkoholową w temperaturze poniżej 28°C.Po fermentacji alkoholowej wino umieszczono w nowych beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego, gdzie poddano je fermentacji malolaktycznej, a następnie leżakowaniu przez 12 miesięcy.
Malolaktyczny w beczce to jeden z sekretów tego wina, który ma wyraźny charakter prażonych i pikantnych nut, co czyni je tak pysznym. Oczywiście jak na wino z Bodegas Arzuaga, owocowe, których jest bardzo dużo, dostrzegamy je w tle...
Owocowe nuty z nutami czerwonych i czarnych jagód, a także palone akcenty oraz jedwabiste i przyjazne, intensywne i długie podniebienie . Idealne do ryżu z grzybami, białych i czerwonych mięs, gulaszu, ogona wołowego i deserów czekoladowych.
Przechodząc do degustacji, w fazie wizualnej widzimy, że ma jasną rubinową barwę, z pewnymi fioletowymi niuansami. W nosie znajdziemy mnogość zróżnicowanych niuansów, dojrzałych czerwonych owoców przeplatających się z aromatami palonej kawy, czarnych owoców i palonej kawy. Wreszcie w ustach jedwabiste i przyjazne, o dużej intensywności i utrzymujące się w miarę upływu czasu; Retronasal po raz kolejny przywołuje na myśl nuty czarnych owoców i pieczeń wyczuwalne w nosie.