Hacienda Lopez de Haro Rose
Hacienda Lopez de Haro Rose
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Hacienda López de Haro Rose
Kraj: Hiszpania Rioja
San Vicente de la Sonsierra (La Rioja)
Producent: Bodega Classica
Szczepy: Viura, Macabeo
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5% Bk20
Hacienda Lopez de Haro Rosado to wino różane z Rioja produkowane przez Bodega Classica. Ta winnica znajduje się w regionie Sonsierra w Rioja Alta. Wino różowe Rioja jest dobrze wyważone, o słodkich zębach i świeże. Barwa czysty blady róż. W zapachu intensywne wino, podkreślające aromat czerwonych owoców i bananów, a także nuty kwiatowe. W ustach jedwabiste i przyjemne wino o doskonałej równowadze, które jednocześnie jest zachłanne i świeże. Wybór starych winnic Tempranillo o niskiej produkcji, osiedlonych na ubogiej ziemi tarasów Ebro w rejonie San Vicente de la Sonsierra (La Rioja). Produkcja wina : Maceracja od 24 do 48 godzin w niskich temperaturach, około 10C. Następnie przeprowadza się proces dewatacji, w naturalny sposób ekstrahując jasny i różowo zabarwiony moszcz, który fermentuje w temperaturze 10-12C przez 20 dni. Winnice, z których pochodzą winogrona, są bardzo stare, mają od 40 do 90 lat. Winnice mają również bardzo niską produkcję i są sadzone na osuszonych glebach gliniastych, które, zgodnie z piwnicą, są idealne do uprawy Tempranillo.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Serce Rioja nadaje tchu i żywotności winom z Rioja a wina z San Vicente de la Sonsierra są tego dobrym przykładem. Winnica znajduje się w uprzywilejowanej sytuacji do uprawy winorośli. Region położony pod pasmem górskim Toloño, który chroni go przed zimnymi wiatrami Morza Kantabryjskiego i rzeką Ebro na południu, zapewniając niezbędną wilgoć. Ta lokalizacja tworzy idealny mikroklimat dla winnicy. Z jednej strony przy wystarczającym wietrze, aby ułatwić idealne napowietrzanie winorośli, z drugiej strony sprzyjające łagodnym temperaturom przez cały rok z większą ilością opadów w miesiącach zimowych. W regionie San Vicente de la Sonsierra są najlepsze stare winnice Tempranillo w Rioja Alta. Uprawiane przy użyciu systemu pucharów na bardzo słabych glebach, znacznie zmniejsza ich produkcję i podnosi jakość kiści. Pola San Vicente są pełne skalnych pras do wina i innych prehistorycznych miejsc związanych z uprawą winorośli. A w tej okolicy wino było już produkowane ponad dwa tysiące lat temu. Historia wina Rioja w czystym stanie.