Amodo Baldo Negroamaro
Amodo Baldo Negroamaro
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Amodo Baldo Negroamaro
Kraj: Włochy
Region: Salento
Szczep: Primitivo
Producent: Baldo
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75lCER1
Alkohol: 13%
Wino o barwie ciemnogranatowej z fioletowymi refleksami. Złożony bukiet dojrzałych czarnych porzeczek, śródziemnomorskich ziół, anyżu, lukrecji, z delikatną ziemistą, mineralną nutą. W ustach pełne, złożone, z posmakiem dojrzałych wiśni i porzeczek. Finisz trwały, aksamitny. Wino o dużym potencjale, potrzebuje czasu i odpowiedniej dekantacji nawet kilka godzin po otwarciu. Dobrze napowietrzone wino zamienia się w głębię subtelnych delikatnych i uwodzących nut smakowych. Polecane do: makaronów, pizza, gulasz wołowy, sznycle z indyka z wędzonym serem, pierogi z mięsem, lasagne ze szpinakiem i mięsem, makarony w sosach, pieczone udka z kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej na ostro, sery kozie.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Negroamaro to wschodząca odmiana winorośli ostatnich lat, prosto z pięty włoskiego buta, pomiędzy Adriatykiem a Morzem Jońskim. Przyjemne słońce i świeże śródziemnomorskie wiatry tworzą wyjątkowy klimat, który wraz z idealnymi glebami stanowi podstawę do tworzenia czerwonych win najwyższej jakości. Głęboka czerń, owocowe czerwone wina Negroamaro, wraz z Primitivo, są uważane za ostoję renesansu winiarstwa południowych Włoch. Rzymianie skorzystali z długiej tradycji uprawy winorośli w Apulii - Fenicjanie zaczęli sadzić tu winorośl już 1000 lat wcześniej, a później dołączyli do nich Grecy. Tak więc, z 3000 lat historii wina, Puglia jest jednym z najstarszych regionów uprawy winorośli na świecie. Zdecydowanie najbardziej znanymi odmianami winorośli są Primitivo, znane na całym półwyspie Salento jako Primitivo di Manduria, oraz Negroamaro. Oba są czerwonymi winogronami o silnym i owocowym aromacie. Negroamaro jest jednym z wielu autochtonicznych winorośli, które są uprawiane i pielęgnowane ze szczególnym poświęceniem w regionie winiarskim Puglia. Winogrono zostało prawdopodobnie wprowadzone do południowych Włoch przez Greków ponad 2.000 lat temu. Tworzy ramy nośne dla wielu win z Salento - półwyspu w południowej części regionu.
2023-09-02
Wino Negroamaro na stół niedzielny
Bogaty ciemnoczerwony kolor, charakterystyczne delikatne korzenne aromaty jagód, dojrzałe śliwki, nuty balsamiczne i prażone tony. Gęsty, pełny i cudownie soczysty na podniebieniu, z długim wiśniowym wykończeniem. Polecam do gotowanej wołowiny z warzywami z parownika.