El Esteco Chanar Punco
Wino El Esteco Chanar Punco
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chanar Punco El Esteco
Kraj: Argentyna
Producent: El Esteco
Region: Salta, Chañar Punco
Szczepy: 65% Malbec, 35% Cabernet Sauvignon
Rodzaj: Czerwone, wytrawne
Cukier resztkowy: 3,15 g / l,
Kwasowość: 5,94 g / l, pH: 3,60
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15,5%, PAW
Wegańskie / Wegetariańskie
Wino Chanar Punco skomponowane z kilku szczepów winogron rosnących na wysokości 2000 m n.p.m.. Terro pozwala stworzyć wina z wyjątkową osobowością i bogatą strukturą. Gran Vino Tinto Argentino, którego wyprodukowano jest kompozycją ręcznie zbieranych gron. Winifikacja każdej odmiany przebiegała oddzielnie, a fermentacja malolaktyczna odbywała się w beczkach z francuskiego dębu, w których następnie wino dojrzewało przez 18 miesięcy. Barwa intensywna, bardzo ciemna z fioletowymi refleksami. Aromat śliwek w czekoladzie, rodzynek i ziół. W smaku ciemne i czerwone, dojrzałe owoce, interesująca mineralność, pełna struktura z idealnie wkomponowaną taniną i długi finisz. Polecane do steków: New York Strip, Brisket, Minute Steak, twardych serów, dojrzewających wędlin.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino El Esteco Chanar Punco ujawnia złożone aromaty ciemnych owoców, z dominacją dojrzałej śliwki i kwiatów dębu. Wino pełne, skoncentrowane, bogate w smaki ciemnych owoców, czekolady, pieczonych śliwek i nut zielnych. Podniebienie jest złożone i eksploduje, a jego koncentracja smaku jest wsparta mocnymi, soczystymi taninami. Sugestie kulinarne: Steki argentyńskie, doskonale pasuje Chuck Roll, Patatas bravas, Paella, Jamón Ibérico (Szynka iberyjska), Tortilla Española, Chorizo, Fabada asturiana, Pieczeń jagnięca, Albóndigas en salsa de tomate, Corzo asado con pure de membrillo, Migas de pastor, Pollo asado a la catalana, Przepiórki w salsie bilbaina, Pinchos morunos czyli szaszłyki, Conejo al vino blanco, Carcamusa toledana, Empanadillas de sobrasada y miel…
Chañar Punco to wyjątkowy podregion otoczony górami Quilmes, położony na południowy zachód w dolinie Calchaquí. Na 2000 metrów nad poziomem morza terroir ma unikalne cechy. Słaba, kamienista i wapienna gleba w połączeniu z niewielkim obciążeniem cieplnym, promieniowanie, w miesiącach poprzedzających zbiór, pozwala winogronom powoli rozwinąć maksymalną ekspresję. Orientacja winnic przebiega z północy na południe, umożliwiając umiarkowane wiatry z północy w celu poprawy mikroklimatu czaszy. Woda destylowana jest pompowana głęboko z gleby i stosowane jest nawadnianie kroplowe. Skoncentrowane wiązki małych ziaren wybrane z najlepszych rzędów paczek zbiera się ręcznie w plastikowych pojemnikach o masie 18 kg. Drugi wybór odbywa się w obszarze kruszenia. Maceracje przedfermentacyjne przeprowadza się w temperaturze 7 ° C, a do fermentacji alkoholowej stosuje się drożdże rodzime. Przed fermentacją malolaktyczną każdą odmianę umieszcza się w nowych beczkach z francuskiego dębu o pojemności 225 litrów, gdzie proces fermentacji jest prowadzony i dojrzewa przez 18 miesięcy. Mieszanka jest definiowana po intensywnym wyborze najlepszych 8 beczek. Butelkowane bez stabilizacji i filtracji w celu zachowania esencji wina.