Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Wyszukaj ponownie to co szukasz
San Juan region w Argentynie jest drugim co do wielkości regionem produkującym wina w Argentynie, ciągnącym się tylko za Mendozę. Region winiarski San Juan znany jest przede wszystkim z wysokiej jakości czerwonych odmian, takich jak Syrah, Bonarda (znany również jako Douce Noir) i Malbec. Ponadto region zdobył reputację wysokiej jakości win z sherry, a także brandy i wermuty. Region San Juan jest regionem Argentyny, w którym uprawia się winorośl i wino, z ponad 47 000 obsadzonych hektarów. Mimo, że dominują wysokiej jakości winogrona to Syrah, Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Tannat, Bonarda, Chardonnay, Sauvignon Bland i Viognier również wyróżniają się. Bonarda jest drugim najbardziej zasadzonym gronem winnym w Argentynie i doskonale się rozwija w tym regionie. Tannat zwykle lepiej się rozwija w ciepłe dni z piaszczystymi glebami, ale znajduje się w San Juan, gdzie jest naturalne środowisko do dojrzewania.
Winorośl dla Wina San Juan jest rozprowadzana w pięciu dolinach: Tulum, Ullum, Zonda, Pedernal i Calingasta. Dolina Tulum, położona na wysokości 635 mnpm, jest najważniejsza w prowincji. Te doliny mają średnią roczną temperaturę 17 ° C, wytrącenia 90 mm. rocznie i aluwialne gleby z piasku i gliny. Łączą niezbędne warunki klimatyczne, aby uzyskać owocowe wina o wyjątkowej osobowości i stylu. Region San Juan znajduje się w północno-zachodniej części Argentyny, między Mendoza i La Rioja (trzeci pod względem popularności region winny w kraju). San Juan znajduje się prawie w całości u podnóża Andów, co prowadzi do skrajnie suchych warunków, które graniczą z półsuchą.
Warunki klimatyczne San Juan regionu mają duży wpływ na jakość rozróżniania wina; pogoda jest ciepła i bardzo sucha. Według winiarzy z dużym doświadczeniem w regionie, tę cechę tłumaczy unikalna ekspozycja słoneczna średnio 330 dni w roku, niski poziom opadów i zjawisk pogodowych. Tak więc wysoka jakość win może być utrzymywana w długim okresie. Ponadto region ten charakteryzuje się niskim ryzykiem późnego zamarznięcia i gradu. Gleby w San Juan są zróżnicowane, choć głównie aluwialne. Mają pewne osobliwości, takie jak piaszczyste przedłużenia na wschód od Tulum Valley i rozprzestrzenianie się wapiennych gleb w Zonda z dużym potencjałem. W porównaniu do Mendozy, warunki wzrostu w San Juan są znacznie gorętsze i suchsze. Na przykład podczas letniego sezonu wegetacyjnego temperatura może przekroczyć 107 stopni Fahrenheita (42 stopnie Celsjusza). Ale to prowadzi do innej intensywności smaku winogronowego. W San Juan - Calingasta, Ullum, Zona i w dolinie Tulum znajduje się kilka obszarów win premium, które są już gwiazdami w argentyńskim przemyśle winiarskim. Zalety regionu San Juan pozwalają na szeroki wachlarz możliwości w winiarstwie: od win młodych i owocowych po intensywne i strukturyzowane.
San Juan Wina o powierzchni nasadzenia winorośli 47000 ha osiąga 21% całkowitej powierzchni kraju. Wartości pozostają takie same, ale nastąpił zwrot w kierunku uprawy odmian wysokiej jakości. Nowe plantacje wysokiej jakości winogron i wdrażanie najnowocześniejszych technologii w winiarniach pozwoliły na opracowanie nowych win, w których Syrah stała się typową odmianą regionu. Jednak Malbec z San Juan ma ciekawe i znaczące różnice z tymi z innych regionów. Najbardziej cenione wina z San Juan pochodzą z wysokogórskich winorośli zasadzonych w Dolinie Pedernal. Ten podregion uprawy winorośli również jest wyjątkowo izolowany i znajduje się na większej wysokości niż dolina Uco w Mendozie.
W Dolinie Ullum wina czerwone mają bardzo dobrą intensywność koloru, wspaniałą strukturę, przyjazne taniny i określone aromaty. Z drugiej strony, Pedernal jest bez wątpienia mikro regionem, który produkuje wina i winogrona najwyższej jakości; w Pozo de los Algarrobos, Caucete, można znaleźć wyjątkowe Verdot, znakomity Cabernet Franc i doskonały Viognier.
Calingasta powstaje jako region o dużym potencjale: powstają tu niezwykłe gatunki Malbec i Cabernet Sauvignon. Ujawniają one bardzo dojrzałe, skoncentrowane i kolorowe owoce. Według doświadczonych winiarzy, region ten nadaje się do produkcji wysokiej jakości czerwonych win, takich jak Malbec z Zonda, a przede wszystkim z firmy Pedernal, Tannat i Petit Verdot. Istnieje również duży potencjał dla Bonarda i Torrontés. W winach białych najbardziej wyróżniają się Chardonnay, Viognier i Chenin. Charakterystyczne cechy win San Juan to słodkość i niezwykła obecność owoców.