Sardynia
Argiolas Costamolino Vermentino di Sardegna DOC
Argiolas Costera Cannonau di Sardegna DOC
Argiolas Iselis Bianco Nasco di Cagliari DOC
Argiolas Iselis Rosso Monica di Cagliari Superiore DOC
Argiolas Turriga Isola dei Nuraghi Rosso IGT
Argiolas Senes Cannonau di Sardegna Riserva DOC
Argiolas Cardanera Carignano del Sulcis DOC
Sardynia Sardinian (znana również jako Sardegna), położona 150 mil od zachodniego wybrzeża Włoch, jest jednym z najbardziej różnorodnych i eklektycznych regionów winiarskich we Włoszech. Biorąc pod uwagę jego położenie na Morzu Śródziemnym, Sardynia pochłonęła wpływy winiarskie - zarówno pod względem technik winiarskich, jak i rodzajów uprawianych winogron - z Francji i Hiszpanii, jak Włochy. Sardynia - Jest to obszar, który wydaje się być stworzony dla winorośli: skaliste faliste podłoże, bogata w słońce i wiatr, z pobliskim morzem, które łagodzi ciepło i zimno. Sardynia znana jest z winnic o światowej klasie znane, jak Cannonau, Vermentino, Carignano. Inne są mniej znane: jak Monica, Bovale, Nasco, Girò, Nuragus. Uprawiane tam odmiany winogron to - Girò, Malvasia, Monica, Moscato, Nasco oraz Nuragus – mają w swoim oznaczeniu nazwę Cagliari. Ze względu na górzysty i trudny teren Sardynia ma najniższą produkcję wina na hektar dowolnego włoskiego regionu winnego. Co więcej, wyspa ma dużą liczbę stref DOC i IGT, co czasem sprawia, że przeciętny konsument wina nie rozumie, gdzie na wyspie produkowane jest wino. Sardynia specjalizuje się głównie w odmianach winogron francuskich i hiszpańskich, takich jak Grenache, Carignan, Cabernet Sauvignon i Bobal. Ponadto wyspa znana jest z popularnego śródziemnomorskiego winogron Muscat Blanc. Prawie jedyne włoskie winogrona znalezione na Sardynii to Malvasia i Vermentino. W całej długiej i burzliwej historii Sardynia należała do wielu królestw i imperiów. Wyspa jest drugą co do wielkości wyspą na Morzu Śródziemnym, nieco mniejszą od Sycylii, ale trzykrotnie większą od Korsyki, sąsiada na północy. Począwszy od 16 wieku, Sardynia była znana jako "wyspa wina" dla wszystkich winnic tam rosnących. Jednak w XX wieku skupienie zmieniło się z jakości na ilość, a sardyńskie wino zyskało reputację taniego i bogatego w alkohol. To jednak w dużej mierze zmieniło się w ciągu ostatnich 25 lat. Niewielka grupa sardyńskich producentów wina odnawia nacisk na jakość, głównie poprzez zmniejszenie plonów i poprawę metod uprawy, zbioru i produkcji wina. Niektórzy określili to jako renesans na Sardynii.