Argiolas Iselis Rosso Monica di Cagliari Superiore DOC
Wino Argiolas Iselis Rosso Monica di Cagliari Superiore DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Argiolas Iselis Rosso Monica di Cagliari Superiore DOC
Kraj: Włochy
Region: Sardynia
Apelacja: Monica di Cagliari Superiore DOC
Producent: Argiolas
Szczepy: Carignano, Bovale Sardo
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75lBK17
Rubinowa czerwień. Intensywne i wyraziste aromaty wiśni i śliwki z nutami wanilii i cynamonu. Na podniebieniu harmonijne i aksamitne, z bardzo słodkimi taninami, perfekcyjnie wyważone smaki czerwonych owoców i przypraw. Bardzo długie i satysfakcjonujące wykończenie. Dojrzewanie 12 miesięcy w dębowej beczce i 6 miesięcy w butelce. Sugestie kulinarne: Makarony, pikantne zupy rybne, grillowane steki z tuńczyka, duszona jagnięcina, średnio dojrzały ser pecorino, grillowane czerwone mięso.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Sardynia, piękna i tajemnicza wyspa, która wciąż zaskakuje. Tradycyjna lokalna kuchnia nawiązuje do niegościnnego, dzikiego wnętrza, z daniami takimi jak grillowane prosię, pane cursau i bottarga. Sardyński, którym mówią starsi mieszkańcy, budzi wątpliwości, czy rozumiesz włoski. Wreszcie, w dziedzinie wina, wyspa ta ma długą tradycję. Sardynia zajmuje się uprawą wina od epoki brązu. Jest prawie pewne, że vitis viniferis pochodzi z wyspy i dlatego nie był tam importowany. Wszystkie ludy, które osiedliły się tam na przestrzeni wieków, pozostawiły swój ślad w kulturze winiarskiej. Po upadku Cesarstwa Bizantyjskiego utworzono cztery lokalne „giudicati” (należności królewskie): Cagliari, Arborea, Torres i Gallura. W tym okresie winiarstwo na Sardynii rozkwitło. Dominacja Hiszpanii przyniosła później nowe odmiany winorośli, z których większość uprawiana jest do dziś. Chociaż po drugiej wojnie światowej rząd włoski zdecydowanie zachęcał do zakładania nowych winnic, od lat 80. XX wieku musiał zrewidować tę politykę ze względu na erozję budżetów rolnych i wybuch kryzysu winiarskiego spowodowanego nadwyżkami wina. W ciągu ostatnich trzydziestu lat Sardynia przeszła prawdziwą rewolucję, stając się nowoczesnym regionem winiarskim, jakim jest dzisiaj. Dane dotyczące produkcji i liczba domen drastycznie spadły. Nie musi to jednak oznaczać nic złego dla regionu, wręcz przeciwnie.
2022-09-15
Iselis Monica di Sardegna Superiore DOC 2018
Ta czerwień jest każdego roku klejnotem Sardynii: wykwintny, wyrazisty bukiet mięty, kwiatów, rodzynek i cynamonu. Na podniebieniu obfite owoce, na finiszu długie i czyste.