Argiolas Isola del Sole Rosso Isola dei Nuraghi IGP
Argiolas Isola del Sole Rosso Isola dei Nuraghi IGP
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Argiolas Isola del Sole Rosso Isola dei Nuraghi IGP
Kraj: Włochy
Region: Sardynia
Apelacja: IGP Isola dei Nuraghi
Producent: Argiolas
Szczep: Monica, Cannonau, Carigano
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75lBK17
Intensywny rubinowo-czerwony kolor. Bukiet czerwonych jagód, czarnej wiśni, śliwki, czarnej porzeczki i przypraw. Świeża, przyjemna kwasowość. Dobra struktura z ziołową końcówką, wanilią i pikantną nutą tytoniu, pieprzu, kawy. Sugestie kulinarne: Przystawki zimne z mięsa, caponata, potrawy z grilla, wędliny i sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Argiolas wciąż inwestuje w nowe winnice i eksperymentuje z różnymi autochtonicznymi odmianami winorośli śródziemnomorskiej wyspy, aby pozostać wiernym stylowi wina opartemu na pochodzeniu. Rodzinna winnica znajduje się 20 kilometrów na północ od stolicy Cagliari i jest obecnie prowadzona przez synów Franco i Giuseppe Argiolas. Aktywnie pomagają im także ich dzieci Valentina, Francesca i Antonio, które są tak samo świadome wielkiego potencjału sardyńskich win, jak niegdyś ich genialny dziadek Antonio. Szeroka gama win wykracza daleko poza kuszące wina codziennego użytku, a także oferuje dropy na specjalne okazje, takie jak legendarne czerwone wino Turriga, stworzone w 1988 roku we współpracy z Giacomo Tachis. Wyselekcjonowane odmiany winorośli Cannonau i Carignano nadają tej mieszance wyrazistą i mocną strukturę, podczas gdy winogrona Bovale i Malvasia Nera zapewniają aromaty kwiatowo-balsamiczne i niepowtarzalną pikantność, dlatego Turriga jest uważana przez wielu krytyków wina za najlepsze czerwone wino na Sardynii.Winnice Argiolas znajdują się na południu wyspy, między Serdiana i Golfo di Palmas, gdzie klimat śródziemnomorski z łagodnymi miesiącami zimowymi i ciepłym, suchym latem sprzyja dojrzewaniu winogron. W zależności od strefy uprawy winogrona sardyńskie uprawiane są w sposób przyjazny dla środowiska na glebach piaskowych, gliniastych, piaskowcowych lub marglowych.