Atzei ARU Monica Isola dei Nuraghi
Wino Atzei ARU Monica Isola dei Nuraghi
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Atzei ARU Moncia
Kraj: Włochy
Region: Sardynia
Apelacja: IGT Monica Isola dei Nuraghi
Producent: Farnese Vini
Szczepy: Moncia di Sardegna
Rodzaj: czerwone wytrawne
Dojrzewanie: 8 miesięcy dąb francuski
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% c4
Nota degustacyjna:
Czerwone wytrawne wino powstałe w całości z gron autochtonicznej odmiany Moncia, z krzewów w wieku 60 do 80 lat uprawianych na wzgórzach Trexenta w Sardynii. Wino prezentuje się rubinowo czerwoną barwą z fioletowymi refleksami. Bukiet uwydatnia bogactwo aromatów przywodzących na myśl owoce morwy, ciemne śliwki i fiołka, które spotykają się z posmakiem mirtu, typowej rośliny z Sardynii, tytoniu i nutą wędzonych mielonych przypraw. Na podniebieniu skoncentrowane i bogate z nutami ciemnych owoców, jeżyn, przypraw oraz wanilii. Gęste i wyrafinowane taniny są aksamitne i giętkie, a finisz ma trwałe nuty mineralności i niuansów mokki. Sugestie kulinarne: pieczeń, dziczyzna, jagnięcina, duszone żeberka z sosem grzybowym, dojrzałe sery.
Notatki Sommelier:
Monica, autochtoniczna odmiana winorośli, pochodzi z uprawianych przez krzewy winnic położonych w pobliżu wioski Mogoro, w subregionie Alta Marmilla na południu Sardynii. Gleby są głębokie i przeważnie piaszczyste, co wspomaga odwadnianie i pomaga zatrzymywać ciepło, dzięki czemu powstają bardzo aromatyczne wina. Atzei przeprowadza w winnicach rygorystyczny proces selekcji podczas zbiorów, zapewniając, że zbierane są tylko najlepsze owoce, a powstałe wina charakteryzują się doskonałą koncentracją smaków.
Winifikacja:
Po 10-dniowej maceracji i miękkim tłoczeniu winogrona poddano fermentacji przy użyciu wyselekcjonowanych drożdży w kontrolowanej temperaturze 26 -28°C. Wino było następnie leżakowane przez sześć miesięcy w mieszance beczek z francuskiego dębu i betonowych zbiorników.
Winnica: Cantina Atzei
Uprawiane na zboczach wzgórz i równinach w pobliżu wioski Mogoro, w podregionie Alta Marmilla na południu Sardynii, gleby są granitowe z dużą ilością wapienia, dzięki czemu powstają bardzo aromatyczne wina. Atzei przeprowadza ścisłą selekcję w winnicach podczas zbiorów, zapewniając, że zbierane są tylko najlepsze winogrona Vermentino, dzięki czemu powstają wina o doskonałej koncentracji smaków.
Producent: Farnese Vini
Założona w 1994 roku Gruppo Farnese to prężnie działająca firma, grupa zrzeszająca takie winiarnie jak Cantine Cellaro w regionie Sambuca, Vigneti del Vulture na wulkanicznych glebach w regionie Basilicata, leżące u stóp Wezuwiusza Vesevo, bardzo stare winnice Vigneti del Salento w okolicy Mandurii, a także Caldora Vini. W produkcji kładzie się silny nacisk na wina jakościowe, ponad 92% z nich trafia na rynki zagraniczne do 76 krajów. Za wina powstające w poszczególnych regionach odpowiadają zarówno lokalni winemakerzy, będący codziennie na miejscu, jak i nadzorujący ich działania konsultanci.
Nagrody i wyróżnienia:
96 punktów – Luca Maroni
GOLD Medal – Korea Wine Challenge
SILVER Medal – MUNDUS VINI Spring Tasting
Polecane produkty
Vindoro Negroamaro Salento Cantine San Marzano
10 Vendemmie Limited Edition Montepulciano dAbruzzo Tenuta Ulisse
- Polecane!
2023-06-19
Wino Atzei ARU Monica Isola dei Nuraghi
Czerwone wytrawne wino z Sardynii o głębokiej rubinowej barwie powstałe z najbardziej dojrzałych gron odmian monica i carignano. W nosie zachwyca elegancją i bogactwem aromatów przywodzących na myśl owoce morwy, ciemne śliwki i świeże fiołki przemieszane z nutami mirtu, tytoniu i przypraw korzennych. Na podniebieniu świetna koncentracja, wyrazista owocowość, aksamitne, wyrafinowane taniny i fantastycznie długi, zabarwiony niuansem mineralnym, finisz. Podawać do żeberek z pieprzem i sosem grzybowym, pieczeni z dziczyzny, a także do fondantu czekoladowego.