Saragat Moncia di Sardegna
Wino Saragat Moncia di Sardegna
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Saragat Moncia di Sardegna
Kraj: Włochy
Region: Sardynia
Apelacja: DOC Moncia di Sardegna
Szczepy: 100% Moncia di Sardega
Pojemność: 0,75l
Alk: 13,5% C4
Nota degustacyjna:
Czerwone wytrawne wino powstałe w całości z gron autochtonicznej odmiany Moncia uprawianych na wzgórzach Trexenta w Sardynii. Wino prezentuje się rubinowo czerwoną barwą z fioletowymi refleksami. Nos uwydatnia aromaty wiśni, śliwek oraz jagód. Na podniebieniu miękkie i zrównoważone, z wyczuwalnymi nutami czerwonych owoców oraz przypraw. Wino z wspaniałą równowagą pomiędzy świeżością, słodkimi taninami i długotrwałym finiszem. Sugestie kulinarne: grillowane mięsa, pieczeń, dania z makaronami, sery dojrzewające.
Notatki Sommelier:
Monica, autochtoniczna odmiana winorośli, pochodzi z uprawianych przez krzewy winnic położonych w pobliżu wioski Mogoro, w subregionie Alta Marmilla na południu Sardynii. Gleby są głębokie i przeważnie piaszczyste, co wspomaga odwadnianie i pomaga zatrzymywać ciepło, dzięki czemu powstają bardzo aromatyczne wina. Atzei przeprowadza w winnicach rygorystyczny proces selekcji podczas zbiorów, zapewniając, że zbierane są tylko najlepsze owoce, a powstałe wina charakteryzują się doskonałą koncentracją smaków.
Winifikacja:
Po 10-dniowej maceracji i miękkim tłoczeniu winogrona poddano fermentacji przy użyciu wyselekcjonowanych drożdży w kontrolowanej temperaturze 26 -28°C. Wino było następnie leżakowane przez sześć miesięcy w mieszance beczek z francuskiego dębu i betonowych zbiorników.
Winnica: Cantina Atzei
Uprawiane na zboczach wzgórz i równinach w pobliżu wioski Mogoro, w podregionie Alta Marmilla na południu Sardynii, gleby są granitowe z dużą ilością wapienia, dzięki czemu powstają bardzo aromatyczne wina. Atzei przeprowadza ścisłą selekcję w winnicach podczas zbiorów, zapewniając, że zbierane są tylko najlepsze winogrona Vermentino, dzięki czemu powstają wina o doskonałej koncentracji smaków.
Producent: Farnese Vini
Z honoru i szacunku winiarnia Farnese do dziś nosi nazwisko austriackiej księżniczki Margherity, córki cesarza Karola V i żony Ottavio Farnese. Przez całe życie regularnie przebywała w Abruzji, a w 1567 r. osiedliła się w mieście l'Aquila z ziemiami i zamkiem. Szczególną uwagę przywiązywała do rozwoju i zarządzania winnicami. Wyjątkowo dobre wino, które udało jej się wyprodukować w Abruzji, docenili także inni szlachcice z rodu Farnese i pod koniec XVI wieku jej wino Farnese trafiało na najważniejsze dwory europejskie.
Imponujące wzgórza, które tworzą podnóże potężnej Abruzji, są domem dla wielu producentów produkujących tradycyjne wino Montepulciano d'Abruzzo. Rozpoznawalne jako wina mocne, ale czasem też nieco ciężkie. Współcześnie jednak widzimy też domy, w których panuje większa chęć eksperymentowania. Farnese Vini z pewnością jest tego fanem i dlatego sadzi się tu także winogrona Cabernet Sauvignon.
Producent wina Farnese Vini ma w swojej ofercie sporo Sangiovese, którego szczep w zwykłym Montepulciano d'Abruzzo legalnie może zawierać tylko 15%. Winogrona te zaskakująco dobrze radzą sobie w Abruzji i dają wina z dużą ilością owoców i pięknym głębokim kolorem. Idą do wina, które ma zupełnie inny charakter niż zwykłe Montepulciano d'Abruzzo. Pokazuje to wolę innowacji w tej firmie, która również robi duże postępy w przypadku swoich regularnych Montepulciano.
Wielki sukces systemu produkcji i sprzedaży wina Farnese rozszerzył się z Abruzji na Abruzję, Kampanię, Bazylikę i Sycylię, mając na celu produkcję win najwyższej jakości, które mogą spełnić oczekiwania najbardziej wymagających klientów. W przyszłych strategiach Grupy Farnese coraz większą rolę będą odgrywać południowe Włochy, które są w stanie produkować wina o doskonałym stosunku ceny do jakości.
Grupa Farnese Vini jest właścicielem kilku marek win, w tym Gran Sasso, Luccarelli i Vigneti del Salento. Farnese Vini ma roczną produkcję prawie 13 milionów butelek.
2023-06-19
Wino Saragat Moncia di Sardegna
Wytrawne czerwone wino z Sardynii o rubinowej barwie z fiołkowymi przebłyskami i bogatym bukiecie zdominowanym przez intensywne aromaty wiśni, śliwek i jagód. Na podniebieniu miękkie i zrównoważone, o smaku czerwonych owoców z subtelnym dodatkiem przypraw i przyjemnej taniczności wyczuwalnej także w długim posmaku. Podawać do jagnięciny, duszonych czerwonych mięs i dojrzewających serów, w szczególności pecorino.