Santa Sofia Soave Montefoscarino DOC
Santa Sofia Soave Montefoscarino DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Santa Sofia Soave Montefoscarino DOC
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: Soave Classico DOC
Producent: Santa Sofia
Szczepy: Garganega 100%
Rodzaj: białe, wytrawne
Temp. serwowania: 10-12°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12%
Wino o jasno słomkowym odcieniu z zielonymi refleksami. Bukiet ujawnia aromaty owocowe, kwiatowe i roślinne z wyczuwalnymi nutami mineralnymi. Na podniebieniu soczyste, z przyjemną kwasowością i miłym wykończeniem. Sugestie kulinarne: Sałatki warzywne, risotto z warzywami, makaron z warzywami, ryby w sosach śmietanowych. Soave wino o doskonałych kombinacjach: makaron w sosach grzybowych, naleśnik ze szpinakiem i fetę ,pstrąg w ziołach i skórkami limonki, pomidory zapiekane z serem, łosoś pieczony w piekarniku z warzywami, halibut w boczku z sosem chrzanowym, tajska zupa rybna curry, warzywa z parownika.
Santa Sofia Wina Soave eksportuje 80% win do ponad 60 krajów na całym świecie, głównie w Europie, Ameryce Północnej i Azji (ostatnio dołączyły również: Malezja, Kolumbia i Panama). Wina Santa Sofia są doskonałe, harmonijne i złożone, wspaniałe czerwone wina z Santa Sofia to idealne połączenie złożoności i pijalności, struktury i świeżości.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Jasnosłomkowy kolor z fascynującymi srebrzystozielonymi odcieniami oferuje świeży nos z owocową nutą białej brzoskwini i skórki pomarańczowej, roślinnymi nutami melisy i anyżu gwiazdkowatego oraz kwiatowymi nutami akacji i konwalii, a także mineralne wrażenie wilgotnej kamienia, typowe dla wszystkich win Soave o silnej osobowości; ogólnie rzecz biorąc, delikatny, dobrze zrównoważony i przyjemny bukiet o rozsądnej intensywności. W smaku subtelne i delikatne, z zachwycającą kwaskową świeżością, umiarkowanym alkoholem i mocną mineralnością; przyjemne i soczyste, ma długi, czysty finisz, spójny z nutami wyczuwalnymi przez nos.
W młodym wieku, dzięki swojej soczystej mineralności, doskonale komponuje się z delikatnymi przepisami na jajka, takimi jak frittata z kwiatami cukinii lub liśćmi szpinaku, omlety czy jajka sadzone. Warto spróbować z mozzarellą w carrozzie , pysznej kanapce z mozzarellą smażoną w głębokim tłuszczu. Doskonale komponuje się także z delikatnymi daniami z ryb słodkowodnych, takimi jak risotto z okoniem lub sielawą, dzikim pstrągiem czy rakiem białoszponiastym. Po leżakowaniu przez kolejne 2–3 lata staje się idealnym winem do bardziej wyrafinowanych ryb, takich jak okoń morski w skorupie solonej lub po prostu świeży lub półtwardy ser kozi.