Jim Barry Lodge Hill Riesling
Jim Barry Lodge Hill Riesling
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Jim Barry Lodge Hill Riesling
Kraj: Australia
Region: Clare Valley
Apelacja: Clare Valley
Producent: Jim Barry Wines
Szczep: Riesling
Rodzaj: białe, wytrawny
Temp. serwowania: 8-10°C
Pojemność: 0,75lC2
Alkohol: 12%
Wino powstało w całości z gron Riesling zbieranych w regionie Clare Valley. Prezentuje jasno słomkową barwę a przyjemnymi aromatami brzoskwiń, kwiatu lipy, limonki oraz nutami białego pieprzu. Na podniebieniu pełne i skoncentrowane o przyjemnej kwasowości, która współgra z kredową mineralnością. Wino o długim wykończeniu zaakcentowanym nutami limonki oraz jabłka. Sugestie kulinarne: owoce morza, skorupiaki, pieczone ryby, sałatki wiosenne.
Nagrody i wyróżnienia:
94/100 ptk. - Tom Cannavan
93/100 ptk. - The Wine Front
91/100 ptk. - Wine Spectator
91/100 ptk. - Wine Enthusiast
92/100 ptk. - Wine & Spirits Magazine
90/100 ptk. - Vinous Antonio Galloni
95/100 ptk. - Huon Hooke
Bronze Medal - International Wine Challenge
Commended - International Wine Challenge
Bronze Medal - Decanter World Wine Awards
Notatki Sommelier Bachus Wina
Nieżyjący już Jim Barry był jednym z pionierów produkcji wina w Clare Valley. Zakupiona przez Jima Barry'ego w 1977 roku winnica Lodge Hill jest jednym z wyższych miejsc w okolicy, co czyni ją stosunkowo fajną i idealną do produkcji stalowego stylu Rieslinga, typowego dla Clare. Słomkowy kolor z zielonymi refleksami. Bogate i uniesione aromaty cytrusów, nektarynki i kumkwatu. Mocna, pikantna naturalna kwasowość na podniebieniu, wspierająca smaki białej brzoskwini i mandarynki.
"To determinacja i duch wspólnoty Jima Barryego pomógł ukształtować Clare Valley w Południowej Australii jako wzorcowego producenta światowej klasy Riesling i ugruntować jej pozycję jednego z najlepszych australijskich regionów winiarskich. Jim Barry Wines ma silną linię. Sam Jim był pierwszym wykwalifikowanym winiarzem w Clare Valley, który w 1947 roku ukończył 17 stopień w enologii na słynnym Roseworthy Agricultural College. Pracując przez 22 lata jako winiarz w Clarevale Co-operative, Jim Barry stał się pionierem australijskiego wina stołowego . Następnie założył Taylors Wines w 1969 roku. Żona, Nancy, okazała się siłą napędową w tworzeniu Jim Barry Wines i synowie, Peter, Mark i John byli zaangażowani w rozwój firmy. Peter Barry został dyrektorem zarządzającym w 1985 roku. Dziś dzieci Petera, Tom, Sam i Olivia pracują dla Jima Barryego Winesa odpowiednio jako winiarz, menedżer handlowy i ambasador marki. Obecni opiekunowie, Peter & Sue Barry, są głęboko dumni, że Jim Barry Wines jest nadal własnością rodziny, z trzema pokoleniami absolwentów Roseworthy. Nazwisko Barry jest synonimem regionu winiarskiego Clare, a ich głębokie związki z lokalną społecznością trwają do dziś.