The Balvenie 12 year Triple Cask
The Balvenie 12 year Triple Cask
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
The Balvenie 12 year Triple Cask
Kraj: Szkocja
Region: Speyside
Marka: Balvenie
Odmiana: Single Malt
Pojemność: 1l.
Alkohol: 40% IMP
Wiek: 12 lat
Pojedynczy słód Speyside, który swój niepowtarzalny smak zawdzięcza trzem różnym beczkom w trzech rodzajach drewna - tradycyjnych beczkach do napełniania, beczkach po bourbonie po raz pierwszy i kolbach herryoso po raz pierwszy. Whisky łączy się ze sobą przez ostatnie sześć miesięcy przed butelkowaniem, aby umożliwić integrację smaków - złożoną, słodką i pikantną whisky. 12-letnia Balvenie Triple Cask charakteryzuje się subtelną przyprawą, plaster miodu i sadem.
Notatki Sommelir Bachus
W destylarni Balvenie korzystanie z różnego rodzaju beczek podczas dojrzewania whisky wydaje się prawie nawykiem. Od starzenia się w beczce po sherry po wykończenie w karaibskiej beczce z rumem, firma ma różnorodną ofertę, a zatem wyjątkowe postacie. Jednym z nich jest potrójna dwuletnia beczka Balvenie . Zawiera pojedyncze słody z trzech różnych rodzajów beczek, a zatem stał się złożoną szkocką Speyside.
Balvenie Triple Cask w zapachu pozwala wyczuć pełną złożoność z silną pikantnością, wyraźną nutą waniliową, ciemnymi owocami i słodkim miodem. Na podniebieniu złożoność towarzyszy smakom suszonych owoców, zauważalnej pikantności, dębu, ciemnej czekolady, kakao, śladom cynamonu i typowej nuty pomarańczy Balvenie. Wykończenie zachowuje przyjemnie ciepłą pikantność i gładkie owocowe niuanse. Whisky 12-letnia Balvenie Triple Cask potrójna beczka to jeden słód z gamy obejmującej trzy różne whisky. Wszystkie dojrzewały w trzech rodzajach beczek, ale ich długość jest różna. Oprócz 12-latka ma 16 i 25 lat. Wszystkie zawierają słody dojrzewające w bourbonie pierwszego wypełnienia, bourbonie uzupełniającym i beczkach po sherry. Oznacza to, że każda beczka trzymała ducha przez cały okres dojrzewania, a na koniec dramaty były małżeństwem.
W ten sposób whisky miała szansę wchłonąć pełny charakter każdego drewna i stała się znacznie bardziej złożona. Whisky Balvenie Triple Cask został stworzony przez mistrza słodu Davida Stewarta, który chciał uchwycić typowe bogate i miodowe smaki Balvenie. William J. Grant, założyciel destylarni Glenfiddich, założył również destylarnię Balvenie. Został zbudowany w 1892 roku w Dufftown niedaleko destylarni Glenfiddich, a pierwszy spirytus powstał rok później. Nazwa przypomina zamek Balvenie i pierwotnie wioska Dufftown była również nazywana Balvenie.