The Glenlivet 15 Years Single Malt Scotch Whisky
The Glenlivet 15 Years Single Malt Scotch Whisky
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
The Glenlivet 15 Years Single Malt Scotch Whisky
Kraj: Whisky Szkocka
Producent: Glenlivet
Region produkcji: Speyside region Whisky
Marka / Destylarnia Glenlivet, Ballindalloch, Banffshire,
Butelkowanie: W destylarni i dojrzewało w Glenlivet
Typ whisky: Single Malt - whisky słodowa z jednej destylarni
Rodzaj użytych beczek po Bourbon Cask
Wiek / lata leżakowania 15lat
Zawartość alkoholu 40%
Pojemność 0,7l
Whisky Glenlivet 15 letnia uznawana jako „single malt, który to wszystko rozpoczął” - The Glenlivet była pierwszą licencjonowaną destylarnią w parafii Glenlivet, założoną w 1824 roku przez Georgea Smitha. Zdefiniowano styl whisky Speyside, który stał się centrum produkcji szkockiej whisky słodowej. Glenlivet Whisky w szklance lśni barwą ciepłego bursztynu nagrzanego letnimi promieniami słońca. Aromaty dające się rozpoznać po kolejnym spotkaniu z Whisky Glenlivet 15 Yerede. Zapach rozbiegający się po otwarciu początkowo ewidentnie owocowy: jabłka, gruszki, kompot owocowy, następnie pojawia się sporo słodyczy z miodem, karmelem i wanilią, ciasteczka maślane, biszkopty, dalej znów jabłka, tym razem pieczone, ciasto z jabłkami i śliwkami, następnie jeszcze elementy drewniane, świeże ścinki drewna, świeżo ścięte, mokre drewno, zapach bardzo przyjemny – to wszystko wywąchałem jeszcze w buteleczce; w kieliszku bardziej świeży, sporo młodych jabłek, nawet kropla cytryny, nieco mniej lotnie i nie tak intensywnie. Destylat dojrzewa w beczkach z dębu szypułkowego. Ten rodzaj dębu jest charakterystyczny dla beczek w których dojrzewają koniaki. Użycie tego materiału jest swoistym ewenementem gdyż najczęściej używany materiałem do tworzenia beczek jest dąb biały(z Ameryki). Sugestie kulinarne: Suszone owoce moreli, orzechy, migdały, suszona wędlina, Risotto z borowikami w obsadzie czosnku i cebuli, Spaghetti na ostro z dodatkiem bazylii, chili i suszonych pomidorów, zupa z dyni z papryczkami chipotle Pizza z cebulą, suszonymi pomidorami...
Notatki Sommelier Bachus Whisky
W przypadku whisky Glenlivet wykończenie w nowych beczkach z francuskiego dębu dodaje głębi, suszonej przyprawie (wanilia, goździki) i przyjemnej suchości profilu Glenlivet. Whisky jest dobra bardziej dopracowana i wyrafinowana niż 12-letnia ekspresja, którą zastępuje. Głęboki, elegancki słód o zadziwiających niuansach ciała. Pachnie ciemną różą, miodem i płatkami, a potem rozpływa się na podniebieniu z błyskiem twardych cukierków, miodu, lukrecji i czekolady. Samo długie wykończenie jest powodem do picia tego, współbrzmiąc ze smakami, dodając jednocześnie uroczej, żwirowatej grittiness przed zakończeniem przyjemną cierpkości. Pamiętaj whisky Glenlivet 15 letnia nie pragnie wody, wiele starań i ciężkiego wieloletniego zaangażowania w celu stworzenia ukierunkowanego smaku dla Whsiky Glenlivet chce abyś docenił jej w pełni smak. Nie popsuj tego. Jeżeli nie jesteś gotowy na poprawne Whisky zrób krok wstecz, nie wstydź się tego zacznij od początku The Glnenlivet 12 yard pozwoli ponownie wystartować poprawną drogą do poznawania Whisky tak aby czerpać z trunku przyjemność a nie resetować się na koniec dnia.
Dla czego Glenlivet, ponieważ to płuca Szkocji, region Speyside był znanym regionem jeszcze za czasów nielegalnej destylacji. Założycielem destylarni był George Smith który wydzierżawił ziemie i jak sąsiedzi nielegalnie destylował whisky pod naciskiem władz które czerpały z tego zyski pomimo prohibicji. W owym czasie odnotowano około 200 nielegalnych gorzelni które spokojnie pracowały pomimo rzekomego zakazu, W 1822 roku Król Jerzy IV przebywający w Edynburgu został poczęstowany whisky produkowaną przez Smitha. Trunek ten przypadł do gustu tak królowi że został jego ulubionym trunkiem do wznoszenia toastów nie licząc oczywiście dobrego szampana z Francji . W 1823 roku Weszła w życie ustawa Whisky Act która legalizował wytwarzanie whisky jak i zmniejszając o połowę podatek od jej sprzedaży. Georg Smith jako pierwszy dostał licencje i tak w 1824 była to pierwsza zarejestrowana destylarnia. Co odbiło się wielkim echem wśród sąsiadów. Groźby spalenia gorzelni,jak i zabiciem rodziny były na porządku dziennym. Właściciel chodził cały czas z dwoma naładowanymi pistoletami jak i zakład był strzeżony całą dobę. Pierwsza gorzelnia powstawał w miejscowości Drumin. Jedna stale zwiększające się zapotrzebowanie na whisky spowodował rozrost o sąsiednią farmę a gdy tu już zabrakło mocy przerobowych zbudowano kolejną w mieście Minmore. W 1850 roku nazwa “The Glenlivet” została zastrzeżonym znakiem towarowym. Sława whisky spowodował iż w 1880 roku George Smith założył sprawę w sądzie o bezprawne używanie jego nazwy. w owym czasie 18 innych destylarni nie koniecznie nawet związanych z regionem Speyside używało słowa glenlivet w nazwie. Werdykt sądu był połowicznym zwycięstwem. Nazwy “The Glenlivet” mógł używać tylko George Smith ponieważ samej nazwy “glenlivet’ mógł używać każdy. Gorzelnia została w rękach rodziny założycielskiej do 1978 roku. Destylacja tutaj odbywa się ciągle od dnia założeniem wyjątkiem był tylko okres drugiej wojny światowej. Dziś zakład jest w rękach Pernod Ricard firmy globalnej która obecnie posiada wiele destylarni utrzymując wcześniejsze nazwy destylarni w celu bazowania na przeszłej historii która tak naprawdę nic niema wspólnego z dzisiejszym whisky produkowany przemysłowo na skalę globalną celem za zaopatrzenia wielu kontynentów . W 14 alembikach obecnie jest produkowane około 20 mln litrów alkoholu rocznie. Marka The Glenlivet, znana jest również jako The single malt that started it all (z ang: single malt, od którego wszystko się zaczęło). Obecnie to najpopularniejszy malt na rynku amerykańskim a drugi najbardziej znany trunek na świecie w tym segmencie.