Simonsig Cuvee Royale Blanc de Blancs Stellenbosch
Wino Simonsig Cuvee Royale Blanc de Blancs Stellenbosch
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Prestige Cuvée Blanc de Blancs Classique Brut. Zachwycający złocistożółty kolor z bardzo delikatną, trwałą pianką tworzącą wokół brzegu naszyjnik z bąbelków. Długie powolne dojrzewanie w naszych chłodnych piwnicach pozwala drożdżom uwolnić swój tostowy, ciepły smak chleba z nutą dębowego orzecha. Eleganckie cytrusowe aromaty Chardonnay towarzyszą zaskakującej świeżości na podniebieniu. Delikatny, złożony Blanc de Blancs z wyrafinowanym wytrawnym finiszem.
Żywe, inspirujące wina, takie jak Cuvée Royale, powinny być podawane z lekkimi, delikatnymi potrawami, takimi jak ryby, skorupiaki, raki, kawior lub serca karczochów. Świeże, soczyste ostrygi są obowiązkowe. Pod koniec posiłku Cuvée Royale będzie idealnym partnerem do świeżych deserów, takich jak sałatka owocowa czy sorbety. Lub po prostu na własną rękę, aby uczcić magiczną chwilę! Podawać w temperaturze 6 - 8°C. Nie przechładzaj.
Frans Malan, patriarcha rodziny Malan z Simonsig Wine Estate, był pionierem Méthode Champenoise w Afryce Południowej w 1971 roku, kiedy powstał pierwszy Kaapse Vonkel. Przez wiele lat był jedynym winiarzem, który robił sfermentowane wino musujące w butelce na Przylądku. W 1990 roku Johan Malan odbył podróż studyjną do Szampanii. Wrócił z marzeniem o zrobieniu Prestige Cuvée poprzez zmieszanie tylko najlepszych i najdelikatniejszych cuvées Chardonnay i Pinot noir.
Zimowe deszcze zaczęły się wcześnie, ale w połowie zimy opady dramatycznie spadły, powodując niezwykle suchą zimę. Wiosna nadeszła wcześnie, ale potem bardzo zimna i deszczowa pogoda w listopadzie mocno wpłynęła na niektóre winogrona. Chłodne grudniowe warunki spowodowały późniejszy niż oczekiwano początek winobrania. Niedługo potem temperatura wzrosła, a poziom cukru wzrósł, dając bardzo zdrowe, pulchne, dojrzałe jagody.