Stellenrust Corner Stone Pinotage
Stellenrust Corner Stone Pinotage
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Stellenrust Corner Stone Pinotage
Kraj: RPA
Region: Western Cape
Podregion: Stellenbosch
Producent: Stellenrust Wine Estate
Winiarz: Tertius Boshoff
Szczep: Pinotage
Alkohol: 14,5%
Barwa wina ciemno granatowa z purpurowymi refleksami. Aromaty złożone z głębione ujawniają słodkie aromaty malin, wiśni, świeżo ciętego drzewa, ziemi i skóry. W ustach początkowo dominują dojrzałe brzoskwinie, które po chwili ulegają czarnej wiśni z subtelnymi niuansami dębu, ciepłe soczyste podniebienie i delikatne, trwałe słodko-kwaśne wykończenie z podniesioną kwasowością. RPA
Sugestie kulinarne: Kuchnia azjatycka, do pikantnych potraw, takich jak tajskie zielone curry lub tradycyjny boboszek Cape Malay, warzywa w tempurze, szarpana kaczka, curry z bakłażanem i kurczakiem, azjatycki makaron z polędwiczka wieprzową, sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego, curry z jagnięciny z fasolką, sajgonki z mięsem mielonym, szaszłyki z klopsikami po tajsku, Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką…
Winogrona do wina Stellenrust Pinotage są zbierane z 48-letniego krzewu winnego z posiadłości Bottelary. Niskie plony zwiększają intensywność owoców i głębię smaku. Te stare perełki winne mają wolniejsze cykle dojrzewania, zapewniając bardziej dojrzałe owoce i wyraźne kredowe wykończenie z mieszanki granitu i czerwonej gliny. Winogrona zbiera się między 25 ° a 26 ° Ballingiem. Winogrona zostały zmiażdżone i pozwalały na zimną macerację przez 24 - 48 godzin. Inokuluje się je francuskimi szczepami drożdżowymi i fermentuje w otwartych betonowych zbiornikach z ręcznym stemplowaniem czapki co dwie godziny przez kolejne 4-5 dni. Wino jest następnie spuszczane ze skór i dalsza fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Po zakończeniu fermentacji dojrzewa w 100% dębu francuskiego w okresie 18 - 22 miesięcy.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Stellenbosch jest drugą najstarszą europejską osadą w Afryce Południowej , po Kapsztadzie. Została założona przez gubernatora Simona van der Stela, który założył również pobliską winnicę Constantia, w 1679 roku. Uprawa winorośli rozwinęła się w ciągu następnych kilku dekad wraz z przybyciem francuskich hugenotów w latach 1680-1690. Liczne problemy zakłóciły rozwój dopiero rozwijającego się przemysłu w XVIII wieku, w tym klęski żywiołowe, takie jak pleśń i filoksera; niedobór starzejących się naczyń; i ogólna reputacja niskiej jakości. Kolejne wyzwania w XIX i XX wieku obejmowały wojnę burską, apartheid i restrykcyjne przepisy narzucone przez spółdzielnię winiarską kontrolującą rynek. Przejście do demokracji po apartheidzie w latach 90. i przekształcenie spółdzielni w podmiot prywatny dało wielu winiarniom niezależność i nowe życie. Południowoafrykański przemysł winiarski rozwinął się od tego czasu od jednorodnego zarządzania i własności do bardziej zróżnicowanej oferty, która obejmuje obecnie rozwijający się ruch czarnych winiarzy.
Stellenbosch znajduje się około 30 mil na wschód od Kapsztadu w Cape Winelands, krajobrazie dolin pagórkowatych, które są chronione przez wzgórze Papegaaiberg i góry Stellenbosch, Jonkershoek, Drakenstein i Simonsberg. Jego zróżnicowane gleby obejmują granit i piaskowiec, ciemne aluwia i glinę z dobrze odwodnionym, pochyłym terenem. Jego gorący i suchy klimat śródziemnomorski jest łagodzony przez morskie wpływy z zatoki False Bay i zimny prąd Benguela z południa, które przyczyniają się do chłodnych bryz.