Stemmari Grillo Siicilia IGT
Kraj: Włochy
Region: Sycylia
Apelacja: IGT Siciliane
Producent: Mezzacorona
Szczepy: Grillo Sycylia
Rodzaj: białe wytrawne
Pojemność: 0,75l BK17
Rozwiń opis...Kolor głęboko słomkowożółty. Wyraźny zapach owoców tropikalnych, zwłaszcza papai i mango z niuansami białych kwiatów a w szczególności jaśminu. Smak zrównoważony i harmonijny o delikatnej kwasowości. Sugestie kulinarne: Wino odpowiednie do owoców morza, makaronów z warzywami, do białych mięs i ryb pieczonych i gotowanych. Idealne do carpaccio z łososia, tuńczyka oraz z cielęciny.
Notatki Sommelier Bachus WIna
Sycylia z jednej ze swoich najsmaczniejszych stron! Wina z włoskiej winnicy Stemmari mają szczęście rosnąć na śródziemnomorskiej wyspie Sycylii. Klimat tutaj jest fantastyczny i idealny do produkcji mocnych i złożonych win o pięknej typowości.
Winogrono Grillo, które było używane głównie do produkcji Marsali, jest jedną z najpopularniejszych odmian białych winogron na Sycylii i zapewnia winiarniom, takim jak wina Stemmari, ich własne cechy. Stemmarie Grillo ma intensywny słomkowożółty kolor i łączy w swoim bukiecie tropikalne aromaty marakui, papai, mango, odrobinę jaśminu i... sycylijskiego słońca. Lekka, zrównoważona kwasowość łaskocze podniebienie.
Średnio-późne Grillo jest odszypułkowane po zbiorach i prasowane w sposób chroniony przed dostępem powietrza, przy użyciu procesu redukcji. Moszcz fermentuje przez okres 10 dni w temperaturze około 18°C. Następnie spędza pięciomiesięczny okres dojrzewania w stalowych zbiornikach na osadzie. Stemmari Grillo doskonale komponuje się z daniami z makaronu, owocami morza, białym mięsem i grillowaną rybą. Ze względu na mocny aromat można się nim delektować z carpaccio z orzechami wasabi, zupą selerowo-parmezanową z miodowymi grzankami czy klasyczną lasagne.