Perrier Jouet Grand Brut Champagne
Wino Perrier Jouet Grand Brut Champagne
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Champagne Perrier Jouet Grand Brut
Kraj: Francja
Region: Champagne
Producent: Perrier-Jouet
Szczepy: 40% Pinot Noir,
40% Pinot Meunier,20% Chardonnay
Pojemnosć: 0,75l
Alk. 12%
Aromaty złożone i intensywnie atakują nos, to dobry wstęp do kwiatowego, intensywnego i wyszukanego stylu Maison. Szampan urzeka żywym, jasnożółtym kolorem oraz wyważonym i eleganckim aromatem kwiatów i owoców z akcentami maślano-waniliowymi. Jeśli chodzi o nos, w pierwszym rzędzie mamy do czynienia z mirabelką, cytryną, bergamotką, następnie pojawia się aromat drzew owocowych oraz kwiatów lipy, a na koniec uwagę zwracają akcenty masła, cukru waniliowego, grejpfruta i gruszki. Grand Brut cieszy podniebienie pełnym i żywym smakiem, zaskakując na koniec eleganckim finiszem. Idealny wybór do ośmiornicy, halibuta, tofu, a także do delikatnego drobiu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Delikatny mus trąca miodem, wanilią, cytrusami i imbirem przez podniebienie w tym okrągłym, kremowym szampanie. Jest bogaty, ale subtelnie aromatyzowany, z orzechowym wykończeniem. Perrier-Jouet z siedzibą w Epernay, sercu Szampanii, został założony w 1811 roku przez Pierre-Nicolasa-Marie Perrier-Jouet. Posiadłość posiada 150 akrów winnic obsadzonych 56% Chardonnay, 15% Pinot Meunier i 29% Pinot Noir. Ponadto około 65% winogron wykorzystywanych przez posiadłość jest kupowanych od lokalnych plantatorów. Perrier-Jouet jest dziś własnością Pernod Ricard, globalnego producenta alkoholi i wina. Belle Epoque to premierowy szampan Perrier-Jouet. Jedną z charakterystycznych cech Perrier-Jouet jest jego styl art nouveau. W 1902 roku znany francuski artysta Emile Calle zaprojektował butelkę i niezaprzeczalnie piękną etykietę dla Perrier-Jouet. Etykietę zdobiły wirujące, stylizowane kwiaty na bazie japońskiego anemonu. Etykieta secesyjna jest nadal używana do prestiżowych cuvees domu.
Szampan to mały, piękny region uprawy winorośli na północny wschód od Paryża, którego słynna nazwa jest nadużywana milion razy dziennie. Jako miłośnicy wina i wszyscy Francuzi dobrze wiedzą, tylko wina musujące produkowane w Szampanii z winogron uprawianych w Szampanii można nazwać Szampanem. Wina musujące produkowane gdziekolwiek indziej, w tym w innych częściach Francji, należy nazwać czymś innym niż szampanem. Producenci szampana słusznie chronią swoje wina i prestiż związany z prawdziwym szampanem. Chociaż region uprawiał winogrona i produkował wina w czasach starożytnych, zaczął specjalizować się w winach musujących w XVII wieku, kiedy benedyktyński mnich o imieniu Dom Pierre Pérignon sformułował zestaw wytycznych w celu poprawy jakości lokalnych win musujących. Wbrew legendom Dom Pérignon nie „wymyślił” wina musującego, ale jego zasady dotyczące agresywnego przycinania, małych plonów i wielokrotnych nacisków winogron były powszechnie stosowane, a do XVIII i XIX wieku Szampan stał się winem z wyboru w modnych sądach i pałacach w całej Europie. Obecnie w Szampanii rośnie 75 000 akrów winnic Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier. Oficjalny system apelacji Champagne klasyfikuje wsie jako Grand Cru lub Premier Cru, choć istnieje również wiele doskonałych szampanów, które po prostu noszą regionalną apelację. Wraz ze znanymi międzynarodowymi domami szampańskimi istnieje wiele tak zwanych „producentów szampanów”, co oznacza wina wytwarzane przez rodziny, które zazwyczaj przez kilka lub więcej pokoleń pracowały nad własnymi winnicami i wytwarzały szampan tylko z własnych winogron. niewielkie plony i wielokrotne tłoczenia winogron były powszechnie stosowane, a do XVIII i XIX wieku Szampan stał się winem z wyboru w modnych sądach i pałacach w całej Europie. Obecnie w Szampanii rośnie 75 000 akrów winnic Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier. Oficjalny system apelacji Champagne klasyfikuje wsie jako Grand Cru lub Premier Cru, choć istnieje również wiele doskonałych szampanów, które po prostu noszą regionalną apelację. Wraz ze znanymi międzynarodowymi domami szampańskimi istnieje wiele tak zwanych „producentów szampanów”, co oznacza wina wytwarzane przez rodziny, które zazwyczaj przez kilka lub więcej pokoleń pracowały nad własnymi winnicami i wytwarzały szampan tylko z własnych winogron. niewielkie plony i wielokrotne tłoczenia winogron były powszechnie stosowane, a do XVIII i XIX wieku Szampan stał się winem z wyboru w modnych sądach i pałacach w całej Europie. Obecnie w Szampanii rośnie 75 000 akrów winnic Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier. Oficjalny system apelacji Champagne klasyfikuje wsie jako Grand Cru lub Premier Cru, choć istnieje również wiele doskonałych szampanów, które po prostu noszą regionalną apelację. Wraz ze znanymi międzynarodowymi domami szampańskimi istnieje wiele tak zwanych „producentów szampanów”, co oznacza wina wytwarzane przez rodziny, które zazwyczaj przez kilka lub więcej pokoleń pracowały nad własnymi winnicami i wytwarzały szampan tylko z własnych winogron. a do XVIII i XIX wieku Szampan stał się winem z wyboru w modnych sądach i pałacach w całej Europie. Obecnie w Szampanii rośnie 75 000 akrów winnic Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier. Oficjalny system apelacji Champagne klasyfikuje wsie jako Grand Cru lub Premier Cru, choć istnieje również wiele doskonałych szampanów, które po prostu noszą regionalną apelację. Wraz ze znanymi międzynarodowymi domami szampańskimi istnieje wiele tak zwanych „producentów szampanów”, co oznacza wina wytwarzane przez rodziny, które zazwyczaj przez kilka lub więcej pokoleń pracowały nad własnymi winnicami i wytwarzały szampan tylko z własnych winogron. a do XVIII i XIX wieku Szampan stał się winem z wyboru w modnych sądach i pałacach w całej Europie. Obecnie w Szampanii rośnie 75 000 akrów winnic Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier. Oficjalny system apelacji Champagne klasyfikuje wsie jako Grand Cru lub Premier Cru, choć istnieje również wiele doskonałych szampanów, które po prostu noszą regionalną apelację. Wraz ze znanymi międzynarodowymi domami szampańskimi istnieje wiele tak zwanych „producentów szampanów”, co oznacza wina wytwarzane przez rodziny, które zazwyczaj przez kilka lub więcej pokoleń pracowały nad własnymi winnicami i wytwarzały szampan tylko z własnych winogron. Oficjalny system apelacji Champagne klasyfikuje wsie jako Grand Cru lub Premier Cru, choć istnieje również wiele doskonałych szampanów, które po prostu noszą regionalną apelację. Wraz ze znanymi międzynarodowymi domami szampańskimi istnieje wiele tak zwanych „producentów szampanów”, co oznacza wina wytwarzane przez rodziny, które zazwyczaj przez kilka lub więcej pokoleń pracowały nad własnymi winnicami i wytwarzały szampan tylko z własnych winogron. Oficjalny system apelacji Champagne klasyfikuje wsie jako Grand Cru lub Premier Cru, choć istnieje również wiele doskonałych szampanów, które po prostu noszą regionalną apelację. Wraz ze znanymi międzynarodowymi domami szampańskimi istnieje wiele tak zwanych „producentów szampanów”, co oznacza wina wytwarzane przez rodziny, które zazwyczaj przez kilka lub więcej pokoleń pracowały nad własnymi winnicami i wytwarzały szampan tylko z własnych winogron.