Tejo wina Portugalii
Quinta da Alorna Marquesa de Alorna Grande Reserva Branco
Tejo wina Portugalii region winiarski Tejo (wcześniej znany jako Ribatejo ) Tejo znajduje się w środkowej części Portugalii, w głębi lądu od stolicy Lizbony. W przeciwieństwie do innych regionów winiarskich Portugalii, Tejo jest całkowicie pozbawione dostępu do morza, dlatego region ten został tak długo rozpoznany przez rzekę Tejo, która przez nią przechodzi, łączącą Lizbonę z Madrytem. Żyzne aluwialne równiny wzdłuż rzeki Tejo często dają fantastycznie wysokie plony dla winiarzy.
Dzieląc ziemię ze starymi wioskami, gajami oliwnymi i Montados de Sobro, Quinta do Tejo - każda z własną unikalną historią i stylem - łączy wspólny cel: produkcja wysokiej jakości win, które wyrażają wyjątkowe cechy ziemia, z której pochodzą winogrona. W rezultacie powstają wina, które zawierają entuzjazm, zaangażowanie i wspólną pracę entuzjastycznych portugalskich producentów, którzy wierzą w wyjątkowy teren, który definiuje region Tejo.
Wśród unikalnych i charakterystycznych tradycji regionu chodzi pieszo (tradycyjna metoda polegająca na miażdżeniu i deptaniu winogron pod stopami); zbiory we wspólnocie (lokalne kobiety zbierają dojrzałe owoce podczas śpiewania tradycyjnych pieśni ludowych); i stosowanie tradycyjnych zatyczek do korka (przy użyciu rodzimego, naturalnego i zrównoważonego korka portugalskiego z regionu z 30 000 akrów drzew korkowych).
W przeszłości w Ribatejo doprowadziło to do skupienia się na ilości ponad jakości. W ostatnim dziesięcioleciu wina Tejo poszły w kierunku koncentracji produkcji wina masowego. Najpopularniejsze odmiany czerwonych winogron z Tejo to Touriga Nacional, Castelao i Trincadeira. Międzynarodowe odmiany - takie jak Syrah i Cabernet Sauvignon - cieszą się w ostatnich latach rosnącą popularnością. W rzeczywistości jedne z najlepszych czerwonych win z Tejo łączą wyraźnie portugalskie szczepy winogron z tymi z Francji. Jeśli chodzi o produkcję białego wina, najbardziej znane białe wina Tejo wytwarzane są z winogron Fernao Pires, które wytwarzają aromatyczne, a czasem pikantne wino. Istnieje 6 podregionów Tejo wzdłuż rzeki Tejo: Almeirim, Cartaxo (który rozciąga się do nazwy Lisboa de Origen), Chamusca, Coruche, Santarem i Tomar. Te sześć podregionów znane są z klimatu umiarkowanego. Historycznie, położenie Tejo między Lizboną a Madrytem zapewniło gotowy rynek dla kupujących i sprzedających wino. Wracając do średniowiecza, kupcy wina często wędrowali wzdłuż rzeki Tejo. Namiętni producenci wina z regionu Tagu odnawiają swoje podejście w zakresie jakości i równowagi, łącząc eksperymenty, inwestycje w nowoczesny sprzęt, zobowiązanie do redukcji kosztów i uprawy konkretnych winogron z terroir. Dziedzictwo Starego Świata łączy się z nowymi i pionierskimi strategiami winiarskimi. Rezultatem są wina, które przemawiają do wrażliwości i radości we współczesnym życiu.
Wybrani producenci Wina Tejo: Adega do Cartaxo Tejo wina, Casal da Coelheira Tejo wina, Casal Branco Tejo wina, Casa Cadaval Tejo wina, Casal do Conde Tejo wina, Enoport Tejo wina, Falua, Fiuza & Bright Tejo wina, Joao M. Barbosa Vinhos Tejo wina, Pinhal da Torre Tejo wina, Quinta da Alorna Tejo wina, Quinta da Lagoalva de Cima Tejo wina, Quinta da Ribeirinha Tejo wina, Quinta da Badula Tejo wina …