Terracos Do Tejo Red
Terracos Do Tejo Red
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Portugalia
Region: Tejo
Apelacja: Vinho Regional Tejo
Producent: Quinta do Casal da Coelheira
Szczepy: Aragonês, Syrah, Castelão
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% c4
Nota degustacyjna:
Terracos Do Tejo Red to czerwone wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron Aragonês, Syrah oraz Castelão uprawianych w regionie Tejo. Wino prezentuje czerwono rubinowy odcień, z eleganckimi aromatami owocowymi i atrakcyjną ostrością. Na podniebieniu idealna równowaga między ciałem, alkoholem i taninami. Bardzo giętkie i świeże, ale z wystarczającą ilością kręgosłupa! Dobra kwasowość nadaje temu winu elegancji i świeżości. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, dziczyzna, dania z makaronami, zapiekanki, wędliny, sery.
Producent: Quinta do Casal da Coelheira
Winnice znajdują się na piaszczystych tarasach glebowych wzdłuż rzeki Tag w północno-wschodniej części Tejo, we wsi Tramagal. Na ponad 64 hektarach winnic właściciel i enolog Nuno Falcão Rodrigues produkuje piękne wina. Do czerwonych winogron używa się takich jak Touriga Nacional, Alicante Bouschet, Aragonês, Trincadeira, Touriga Franca , Castelão, Cabernet Sauvignon i Syrah. W przypadku win białych są to odmiany winogron Fernão Pires, Arinto , Verdelho i Chardonnay. Quinta do Casal da Coelheira została całkowicie odnowiona pod koniec lat 80. i regularnie zdobywa nagrody na wielu międzynarodowych konkursach winiarskich.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Region winiarski Tejo był miejscem, w którym znajdowały się czasy rzymskie zasadzono pierwsze wino. Region ten pierwotnie znany jako Ribatejo, ale w 2009 roku jest skrócono do Tejo. Nazwa ta oddaje uprawę rzeki, która przepływa przez krajobraz regionu. Region winiarski Tejo posiada doskonałe uprawnienia do produkcji, które zapewniają jakość i premium. Wycieczka do tego regionu winiarskiego zapewnia możliwość odkrycia korzeni uprawy winorośli. Od pagórkowatych winnic po zapode dech w piersiach naturalnych krajobrazów, bezkresne lasy i rzędy gajów oliwnych, Tejo zapewnia doskonałe wrażenia z usług winiarskich dla wszystkich odwiedzających.
Region wina Tejo jest jednym z ujawnionych regionów winniarskich w języku portugalskim. Pierwsze winorośle poprodukcyjne w dystrybucji z czasów rzymskich. Region winiarski Tejo składa się z trzech różnych stref produkcji wina. Strefy te do Bairro na północy, Charneca na dole i Campo , które leżą w dopływie rzeki. Te trzy strefy są dalej podzielone na sześć podregionów: Almeirim, Cartaxo, Chamusca, Coruche, Santarém i Tomar.
Terroir regionu Tejo ma bezpośredni wpływ na skutki, jakie wywołuje tam wygrana. Ziemia regionalna jest zasilana rzeką Tejo, która przez nią przepływa. Ze względu na ogromne rozmiary regionu Tejo, terroir jest różny w różnych strefach uprawy winorośli. to także, że regiony te są w stanie produkować różne wygrane. Techniki produkcji wina stosowane przez winiarzy z regionu Tejo są zwykle przesiąkniętą portugalską tradycją produkcji wina. W wielu przypadkach winogrona są nadal deptane stopami. Zbiory są główne lokalnie przez społeczność przy śpiewie pieśni ludowych. Pod koniec procesu produkcji wina butelki wina Tejo są zamykane korkiem z okolicznych lasów korkowych.
Obecnie region winiarski Tejo występuje w wersji winiarskiej dzięki inwestycjom w nowoczesnym sprzęcie i dostępie do wysokiej jakości, która jest dostępna z legalnym certyfikatem i technikem. Białe wino z regionu winiarskiego Tejo są gładkie i podgrzewane do napojów. Lokalne zastosowania winogron aromatycznych Fernao Pires i Arinto produkują najbardziej orzeźwiające białe wino regionu. Białe wino aplikacyjne w Tejo mają wysoki poziom kwasowości z aromatami chemicznymi i tropikalnymi. Najsłynniejsze wina regionu winiarskiego Tejo to lokalne rozwiązanie wina czerwonego. Czerwone wino z Tejo mają niesamowicie piękny, głęboki czerwony kolor. Są to aromatyczne, przyjemne wina charakteryzujące się gładkimi taninami. W ostatnich latach w winniarskim Tejo zaczęto produkować także wysokiej jakości likiery i wina musujące.