Demeter Zoltán Tokaji Cuvee Eszter Late Harvest
Demeter Zoltán Tokaji Cuvee Eszter Late Harvest
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Demeter Zoltán Tokaji Cuvee "Eszter" Late Harvest
Kraj: Węgry
Region: Tokaji
Producent: Demeter Zoltán
Szczepy: Hárslevelű, Furmint
Rodzaj: białe - słodkie
Pojemność: 0,5l
Złoto-bursztynowy kolor. Średnio intensywny aromat miodu i kandyzowanych egzotycznych owoców. W ustach smak przypalonej skórki pomarańczowej, ananasa i mango, miodu zmieszanego z nutami herbaty i prażonych orzechów. Piękna tekstura w bardzo miłym i gładkim wykończeniu. Sugestie kulinarne: Foie Gras, desery i ciasta, sery pleśniowe.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Węgierski przemysł winiarski miał burzliwą historię w ciągu ostatniego stulecia, dotkniętego zarówno klęskami żywiołowymi, jak i politycznymi. Pod koniec XIX wieku Węgry zostały spustoszone przez filokserę, a wiele tradycyjnych odmian zastąpiono odmianami francuskimi, a nie lokalnymi. Dyktat Trianon, globalna recesja pod koniec lat dwudziestych XX wieku, a potem II wojna światowa oznaczały, że życie było trudne i brakowało czasu na skupienie się na luksusie i wypoczynku. Potem nadeszła era komunizmu. Był to okres, w którym w większości obszarów produkcji, w tym w przemyśle winiarskim, duży nacisk położono na ilość, a nie na jakość. Dla większości mieszkańców Tokaju epoka tworzenia wyjątkowych i niepowtarzalnych win tradycyjnych wydawała się sztuką odległą lub zapomnianą i epoką należącą do ich przodków. Jednak przez ostatnie dwadzieścia lat specjaliści od wina w Tokaju pracowali niezwykle ciężko, aby wskrzesić te wykwintne, tradycyjne wina i edukować świat o ich wyjątkowych walorach. Wśród tych profesjonalistów znajduje się Demeter Zoltán, założona w 1996 roku z zamiarem wzięcia pełnego i aktywnego udziału w rozpoznawaniu i ponownym odkrywaniu Tokaj terroir i jego win. Wspierani przez Fundację Tokaj, kreatywni winiarze wykorzystują rodzime odmiany do produkcji uwodzicielskich win, które odzwierciedlają zarówno ich terytorium, jak i tradycję. Udało im się wskrzesić wspaniały smak przeszłości i przywrócić regionowi ciepły blask bursztynu i złota.
Posiadłość i winnice są rozbite na 9 parceli rozrzuconych po okolicznych miejscowościach: Sátoraljaújhely, Mád, Rátka i Bodrogkeresztúr. No i w samym Tokaju, gdzie mieści się również sama winiarnia. Z ogółem 9 hektarów nasad zbieranych jest winogron na 10-15, max zaś 20 tys butelek rocznie. Nie są to więc ilości porażające, ale tu o jakość przede wszystkim idzie. Anett wielokrotnie podkreślała, że jej mąż to człowiek niezwykle przywiązany do kontroli procesu produkcji na każdym etapie powstawania wina tak, by ostateczny wynik w postaci jakości produktu był jak najlepszy. Określiłem to angielskim skrótem: TC&QA (Tital Control and Quality Assurance), a choć takie działanie jest niezwykle pracochłonne w efekcie przynosi konkretne korzyści. Tak jest również w przypadku win Zoltána Demeter – jakość = cena + eksport do krajów, gdzie są ja w stanie docenić i mają na to pieniądze. Mimo niewielkiego areału spektrum win jest imponujące, a co za tym idzie możliwości degustacji były również ciekawe …