Demeter Zoltán Tokaji Furmint
Demeter Zoltán Tokaji Furmint
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Demeter Zoltán Tokaji Furmint
Kraj: Węgry
Region: Tokaji
Producent: Demeter Zoltán
Typ: Dry White - Furmint
Pojemność: 0,75l
Błyszczący złoty kolor. Przyjemne aromaty cytrusów i dojrzałej brzoskwini z kroplą miodu i delikatną mineralną nutą. W ustach smaki owoców tropikalnych, zwłaszcza ananasa, potem dojrzałe jabłko, miód, zioła. Dobra kwasowość. Długie mineralne wykończenie Potrawy: Tłuste ryby, pieczone białe mięso, miękkie sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Prawdą jest, że Tokaj i furminta mają chwalebną przeszłość i rozbudowaną tradycję, prawdą jest również, że Tokaj był pierwszym regionem winiarskim, który trzy wieki temu opracował system klasyfikacji winnic. Jednak z naszej perspektywy ten uświęcony tradycją obiekt ma jedną fatalną słabość: całość opiera się na słodkich winach. A słodkie wina to wyjątkowa rasa. Pomarszczone jagody, botrytis, astronomiczne ilości cukru resztkowego i duże dawki kwasowości są niezbędne do ich sukcesu. Niestety, nie są one niezbędne, a nawet są szkodliwe dla produkcji wina wytrawnego. Zatem Furmint może konkurować o najlepszą odmianę do produkcji win słodkich, ale to nie mówi nam nic o jego potencjale w przypadku win wytrawnych. Palomino może być świetne do sherry, a ugni blanc do koniaku, ale to nie znaczy, że równie dobrze sprawdzi się do win wytrawnych. Pod pewnymi względami to samo dotyczy Tokaju jako regionu winiarskiego: warunki, które sprawiają, że jest to idealne miejsce do produkcji win słodkich, niekoniecznie sprzyjają produkcji doskonałych win wytrawnych. A nie zapominajmy, że przy malejącym popycie na wina słodkie Tokaj wytrawny wydaje się jedyną drogą ucieczki dla regionu.
Zatem pomimo ciągłego nawiązywania do chwalebnej przeszłości Tokaj Dry musiał właściwie zaczynać od zera i naturalne było, że pierwsza dekada przyniosła więcej niewypałów niż perełek. Dzięki zaangażowaniu i błyskotliwości wspomnianego László Alkonyi oraz awangardzie lokalnych winiarzy było to odgórne ćwiczenie w zakresie marketingu wina, podczas którego położono podstawy teoretyczne, a machina terminologiczna gloryfikująca wina została uruchomiona na długo przed wyprodukowano wina godne pochwały. Winiarze tokajscy prywatnie często wyrażali swoje wątpliwości co do wykonalności „projektu wytrawnego”, ale to nie powstrzymywało ich od publicznego pozowania i pozycjonowania swoich win znacznie ponad wszystkie inne białe wina na Węgrzech.
Demeter Zoltán Tokaji Furmint
Nos jest dość złożony i wyrazisty, oferuje delikatne ziołowe, soczyste nuty wzmocnione gruszką i ananasem. Podniebienie jest solidne i zrównoważone, bez ostrych krawędzi, skupione aromaty dojrzałej gruszki są połączone z nutami leczniczymi, które zapewniają idealną równowagę słodkich i pikantnych elementów. Nie można lepiej ocenić ilości cukru resztkowego (4 g/l). Pewny siebie, atrakcyjny, wręcz elegancki Tokaj Furmint. 6-7 punktów.