Demeter Zoltán Tokaji Furmint Veres Mad
Demeter Zoltán Tokaji Furmint Veres Mad
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Demeter Zoltán Tokaji Furmint Veres Mad
Kraj: Węgry
Region: Tokaji
Producent: Demeter Zoltán
Typ: Dry White -Furmint
Pojemność: 0,75l
Ten 100% Furmint pochodzi z winnicy Veres (czerwonej) w Mád, znanej z czerwonawego odcienia w połączeniu z ryolitycznym tufem wulkanicznym i tonami zeolitu. Już w 1746 roku winnicę wydzierżawiono rosyjskiemu dworowi cesarskiemu. Jest to również zazwyczaj jedno z ulubionych miejsc Zoltána w wytrawnym winie Furmint, ponieważ doskonale radzi sobie z resztkowym cukrem i kwasowością, a także produkuje niesamowite słodkie wina. Całość delikatnie sprasowana w ciągu dwóch cykli, następnie fermentowana w stalowych kadziach, a następnie leżakowana przez 8 miesięcy. Jako przyrodni brat Chardonnay i Riesling, ten rocznik naprawdę ukazuje to drzewo genealogiczne. Liniowa kwasowość jest bardzo podobna do Rieslinga, ale ma okrągłość i wierność, która przypomina Chardonnay. Dodaj do tego strukturę i grubą skórkę Furminta, a otrzymasz coś wyjątkowego.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Jednoosobowa piwnica Zoltána mieści się w zabytkowym domu wybudowanym w 1790 roku, zaledwie kilka przecznic od ujścia rzek Bodrog i Cisa w mieście Tokaj. Jest w pełni zaangażowany w swój wyścig z czasem, aby na nowo odkryć terroir Tokaju, a także głęboko wierzy, że Tokaj jest jedną z najważniejszych kultur winiarskich na świecie. Po pracy za granicą w Napa (Stags Leap), Beaune w celu studiowania winiarstwa i enologii, a także większych posiadłości w Tokaju, ma prawdopodobnie największe doświadczenie w produkcji wytrawnych win Tokaj na Węgrzech obok Isvtána Szepsy, którzy wspólnie są odpowiedzialni za sukces marka Királyudvar.
Od 2008 roku Zoltán koncentruje się obecnie wyłącznie na swoich 9 pojedynczych winnicach rozmieszczonych na 7 hektarach: winnica Szerelmi w Tokaju, winnice Veres i Becsek w Mád, winnice Holdvölgy i Újhegy w Rátka oraz winnice Kakas i Lapis w Bodrogkeresztúr. Obrońca teraźniejszości i przyszłości regionu pracuje nad tym, aby prawa regulujące produkcję wina szanowały tradycję i dobry gust tych, którzy spożywają Tokaji. Jego wybór wytrawnych win, Főbor (oryginalne węgierskie słowo oznaczające Szamorodni) i Aszú jest powszechnie uważany za punkt odniesienia. Wyraźnie odzwierciedlają złożoną geologię ich miejsca, charakter ich odmian i intensywną naturę mózgową Zoltána. Wieloaspektowy, krystaliczny i trwały. Według Zoltána „Wino to nie dźwięk, to instrument”.
Wszystkie pojedyncze winnice mają 40 lat i więcej i są klasyfikowane jako Frist Growths. Eszter pochodzi z winnic mających 30–60 lat w wioskach Bodrog-keresztúr i Mád, na północ i północny zachód od góry Tokaj. Gleby wahają się od lessowych, przez ciężką glinę, po kamieniste wulkany. Nie stosuje się pestycydów, nawozów, niektóre są nadal orane przez konie, a siarkę opryskuje się ręcznie tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne. Zoltán spędza mnóstwo czasu w winnicach i jest po części uczniem, choć przyznaje się do pewnej dozy magii, która jest unikalna dla Tokaju.
Cała winnica została zaprojektowana tak, aby mogła być prowadzona przez jednego człowieka. Każdy wąż, narzędzie, pompa, zawór i spust mają swoje dokładne miejsce i przeznaczenie. Jest to także częściowo galeria z wężem zabójcy drogowego przekształconym w „DZ” w ramie, szklanymi naczyniami w kształcie krzyża zawieszonymi pod krucyfiksem i małym fortepianem wyciągniętym ze śmieci zawieszonym na drutach wiszącym bezpośrednio nad jedynym autokarem. Jeśli chodzi o samą produkcję wina, prawie wszystko fermentuje w stalowym zbiorniku, preferowane są drożdże z otoczenia, ale w razie potrzeby stosuje się drożdże komercyjne, aby wino było całkowicie wytrawne. Całe dojrzewanie odbywa się w starych dębowych beczkach. Niektóre Furminty również fermentują i dojrzewają w dębie.