Disznókő Tokaji Late Harvest
Disznókő Tokaji Late Harvest
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Disznókő Tokaji Late Harvest
Kraj: Węgry
Region: Tokaji
Producent: Disznoko
Typ: Słodkie - Furmint, Hárslevelű, Zéta
Pojemność: 0,5l
Wino o wyraźnych aromatach owoców cytrusowych, świeżych moreli i przypraw. W ustach delikatne, kremowe i krągłe, o długim, zabarwionym nutą goryczki, posmaku. Podawać do przystawek, oliwek, suszonych na słońcu pomidorów, tostów z pasztetem, owoców morza, ryb, kurczaka, koziego sera, deserów na bazie owoców lub jako aperitif.
Notatki Sommelier Bachus Wina
To zachwycające wino deserowe, wyprodukowane z botrytyzowanych winogron, ma jasnozłotą barwę i uderza aromatami miodu, migdałów, krówki waniliowej, pomarańczy i karmelizowanej gruszki. Idealnie połączyłabym to z tartą jabłkowo-cynamonową, polaną lodami waniliowymi. W przeciwnym razie smakowało mi z serem, krakersami i chutneyem figowym, co również działało smakowicie. Chociaż jest słodkie, jest również subtelne i nie jest w żaden sposób syropowate, jak mogą być gorsze wina słodkie. Może nawet zaoszczędzę trochę i wrzucę do świątecznego drobiazgu. Bardzo przyjemne.
Wygląda na to, że w Internecie istnieje mnóstwo dezinformacji na temat dokładnej wymowy słowa Tokaji. Wiem, bo sam polowałem na poprawną wymowę. Ostatecznie zdecydowałem, że najlepszym sposobem na odkrycie prawdy będzie obejrzenie na YouTube kilku filmów o winie po węgiersku i uważne słuchanie, aż usłyszę coś przypominającego tokaji. I myślę, że w końcu mi się udało: „toe-coy” – tak bym to napisał po angielsku.
Region winiarski Tokaj położony jest w północno-wschodnich Węgrzech i Słowacji. Jest to obszar kojarzony przede wszystkim z winami słodkimi, a produkcja win „ szlachetnej zgnilizny ” (słodzonej określonym rodzajem pleśni) ma w regionie długą historię. Ale obecnie produkują tam również coraz większą ilość wysokiej jakości win białych wytrawnych.
Podobnie jak w przypadku większości wymienionych regionów winiarskich, wina Tokaji muszą spełniać określone standardy, a tylko sześć odmian winogron jest oficjalnie dopuszczonych do ich produkcji. Furmint jest zdecydowanie najbardziej rozpowszechniony i stanowi 60%. Następny na liście jest Harslevelu z 30%. Winogrona te są tradycyjnie uprawiane na wysokości ponad 400 metrów nad poziomem morza, w pobliżu spektakularnego, postrzępionego pasma górskiego Karpat, które rozciąga się na południowy wschód przez Rumunię i Transylwanię, pośród lasów sosnowych i jodłowych (*odnośnik bożonarodzeniowy 1). Pobliskie góry nadają temu obszarowi zróżnicowany mikroklimat: mroźny w zimie i gorący w miesiącach letnich.
Jak można się spodziewać, Tokaji najlepiej smakuje schłodzone w dobrej jakości kieliszkach do białego wina. Słodsze Tokaji robią doskonałe wina deserowe, a także dobrze komponują się z mocnymi serami. Suszarka Tokaji dobrze komponuje się z białym mięsem, owocami morza i lekkimi daniami z makaronu. Jak długo Tokaji trzyma, słyszę, jak pytasz. Jak każde zwykłe białe wino, wytrawne Tokaji wytrzymuje zaledwie kilka dni od otwarcia. Jednak ze względu na wyższą zawartość cukru otwartą butelkę słodkiego Tokaji można przechowywać w lodówce przez co najmniej dwa tygodnie, podczas gdy niektóre wysokiej jakości Tokaji mogą przechowywać nawet do kilku miesięcy, zanim utlenianie zacznie zauważalnie wpływać na smaki.