Aska Bolgheri Rosso Banfi
Aska Bolgheri Rosso Banfi
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Aska Bolgheri Rosso Banfi
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Producent: Castello Banfi
Typ: Red Dry - Cabernet Sauvignon
Pojemność: 0,75l PWW
Głęboki, rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Pełne i intensywne aromaty czerwonych owoców, jagód oraz dżemu z suszonych śliwek. Perfekcyjne połączenie eleganckich nut tabaki oraz lukrecji. Pełne wino o dobrej strukturze i aksamitnych taninach. Idealne w połączeniu z czerwonymi mięsami, dziczyzną oraz średnio starzonymi serami.
Castello Banfi w harmonijny sposób łączy paradoksy, idealny klimat i głębię Południowej Toscanii. Dodatkowymi atrybutami płożenia winni Castello Banfi są bliskością basenu Morza Śródziemnego oraz usytuowanie terenu na poziomie 300-400 metrów n.p.m. Wszystko to tworzy unikalny klimat mikroklimat, który wraz z wapiennymi glebami stanowi idealne warunki do uprawy szlachetnych winorośli. Misją firmy Castello Banfi jest produkcja win najwyższej, jakości. Wina z winnicy Banfi są wysoko uznane na rynku globalnym podkreślając dobra relacja jakości do ceny.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Castello Banfi to rodzinna winnica i winiarnia położona w regionie Brunello w Toskanii. Ta wielokrotnie nagradzana posiadłość powstała w oparciu o filozofię łączenia tradycji z innowacjami i jest uznawana za pioniera w podnoszeniu standardów włoskiego winiarstwa. Dążenie do doskonałości zyskało aprobatę miłośników na całym świecie. Zdobywając zaszczyt za prestiżowym wyróżnieniem, Castello Banfi to konstelacja pojedynczych winnic obejmujących ponad trzydzieści różnych podglebi. Posiadłość słynie z badań klonalnych, które pozwalają szlachetnym odmianom winorośli rozwijać się na optymalnym terroir, tworząc nie tylko niezmiennie wyjątkowe Brunello, ale także najwyższy wyraz Montalcino Super Tuscans.
Wybitny region winiarski rozsławiony przez Marchese Mario Incisa della Rocchetta, który w latach czterdziestych XX wieku w swojej posiadłości San Guido zasadził winorośl Cabernet Sauvignon na własny użytek i nazwał powstałe wino Sassicaia. Dziś toskańskie wina czerwone produkowane w regionie bazują na Cabernet Sauvignon i Merlot, które można wytwarzać jako wina jednogatunkowe lub mieszanki. Lokalne Sangiovese może stanowić nie więcej niż 50% mieszanek. Dziś Sassicaia ma własne oznaczenie DOC w apelacji Bogheri DOC.
Jeden z najbardziej klasycznych i popularnych stylów czerwonego wina na świecie, mieszanki inspirowane Bordeaux rozprzestrzeniły się z ich ojczyzny we Francji do niemal każdego zakątka Nowego Świata. Zwykle oparte na Cabernet Sauvignon lub Merlot i wspierane przez Cabernet Franc, Malbec i Petit Verdot, najlepsze z nich są gęsto zabarwione, pachnące, pełne owoców i mają strukturę, która aż prosi się o czas w piwnicy. Somm Secret — Mieszanki z Bordeaux są na ogół bardziej ziemiste w porównaniu do tych z Nowego Świata, w których dominują owoce.