Canneto Calamus Toscana Bianca IGT
Canneto Calamus Toscana Bianca IGT
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Canneto Calamus Toscana Bianca IGT
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: IGT Toscana
Szczepy: Malvasia Toscana, Malvasia Istriana,
Riesling, Traminer, Petit Manseng
Rodzaj: białe wytrawne
Pojemność: 0,75 l
Kolor żółto-złoty. Aromaty miodu, wosku pszczelego i białych owoców. W ustach kremowe, pełne, eleganckie i lekko pikantne z długim finiszem o smaku jabłka i cytrynowej skórki. Dojrzewanie 6 miesięcy w stalowych kadziach. Sugestie kulinarne: Lekkie przekąski z owocami morza, miękkimi serami, letnie sałatki warzywne, krewetki z grilla z czosnkiem i zielona pietruszką, ryby słodkowodne np. pieczony pstrąg z masłem cytrynowym, kurczak z rożna.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Położone niedaleko świątyni San Biagio, od zawsze było znane i cenione za jakość produkowanego wina; Ponadto w ostatnich latach, ze względu na piękno tego miejsca, było to miejsce lokalizacji reklam (Dolce i Gabbana) i seriali telewizyjnych (Quantico - Netflix). Firma zajmuje powierzchnię 48 hektarów, z czego 31 to winnice, a 4 to gaje oliwne. Winnice zajmują łącznie 31 hektarów i zajmują najlepiej położone tereny, na ogół luźne, o charakterze marglistokrzemowym i tufowo-krzemionkowym, położone na wysokości 350-400 m n.p.m. i z przewagą południowo-zachodniej ekspozycji. Winorośl poddawana jest energicznemu przycinaniu zimą, aby utrzymać produkcję winogron poniżej limitów określonych w specyfikacjach. Letnie przycinanie zieleni ma na celu między innymi ułożenie gron w jak najlepszych warunkach wentylacji i oświetlenia słonecznego. Winogrona po przybyciu do piwnicy są starannie selekcjonowane na specjalnym stole selekcyjnym, a następnie poddawane miękkiemu miażdżeniu i odszypułkowaniu; Fermentacja w kontrolowanej temperaturze trwa 15-20 dni w zależności od roku. Dojrzewanie w beczkach z dębu slawońskiego 30-50 HL i beczkach z dębu francuskiego 5HL trwa co najmniej 2 lata; Udoskonalanie butelki następuje przez co najmniej 6 miesięcy. Każdego roku produkowanych jest średnio 100 000 butelek Vino Nobile di Montepulciano o pojemności 0,750 l. Obecnie 70% produkcji trafia na rynki zagraniczne.