Caparzo Rosso Di Montalcino Toscana
Wino Caparzo Rosso Di Montalcino Toscana
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Caparzo Rosso Di Montalcino
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Producent: Caparzo Toscana
Apelacja: DOC Rosso di Montalcino
Szczepy: Sangiovese Toscana
Rodzaj: Czerwone wytrawne
Poj.: 0.75 Zaw. PAW
Alk. %: 13.5
Jest to niesamowicie pyszne toskańskie Sangiovese, w istocie „dziecko Brunello”, wyprodukowane przez włoską, kierującą się jakością Elizabettę Gnudi Angelini. Caparzo powstało pod koniec lat 60-tych. Firma rozwijała się i dostosowywała z duchem czasu, zachowując i szanując tradycje terroir. Rustykalna i elegancka willa Caparzo, La Casa, położona na dole Montalcino, jest dostępna do wynajęcia dla tych, którzy chcą w pełni doświadczyć piękna i spokoju Toskanii. Rosso di Montalcino Caparzo pochodzi z uznanego rocznika. Rosso di Montalcino jest zwykle wytwarzane z młodszych winorośli Sangiovese Grosso, z których produkowane są również wina Brunello z każdej posiadłości. Dlatego Rosso di Montalcino zyskało przydomek „małego Brunello”. Ponadto wina Rosso di Montalcino spędzają mniej czasu w drewnie w porównaniu do Brunello di Montalcino i są idealne do prostszych posiłków, takich jak klasyczne toskańskie potrawy i/lub włoskie sery i oliwki.
Caparzo został wymieniony przez Wine Spectator jako jeden z producentów „Cream of the Crop” Brunello di Montalcino. Posiadłość składa się z 475 akrów, z czego 125 akrów jest obsadzonych winnicami po wszystkich 5 stronach wzgórza Montalcino, jedynej posiadłości z tą korzyścią. Daje to właścicielce Elizabetcie Gnudi Angelini i jej winiarzowi Massimo Bracalente dostęp do wszystkich różnych terroirów apelacji, od różnic w glebie, przez unikalny mikroklimat, po różne wysokości winnic.
Polecane potrawy do wina Rosso Di Montalcino: Pieczeń wieprzowa faszerowana jabłkami, Szynka w glazurze morelowej, Pieczone Brie z bekonem i suszonymi pomidorami, Kotlety cielęce z grilla z suszonymi pomidorami, , Włoski Burger, Włoskie kanapki z wieprzowiną, mozzarellą, aragulą i sosem marinara, Faszerowane włoskie piersi z kurczaka, Warstwowa zapiekanka warzywna, Libańska shawarma z wołowiną, Mięsny placek, Meksykańskie burrito wołowe, Mini zapiekanki z ziemniaków z boczkiem i Migneronem, Pieczeń z szynki pomarańczowo-imbirowej…
Notatki Sommelier Bachus Wina Jedna z najpiękniejszych wartości w Rosso di Montalcino, jakie widziałem od jakiegoś czasu. W nosie widoczne są ślady elementów Brunello z nutą kwiatową nad solidnymi owocami wiśni i być może nutą lukrecji. Owocowy poziom starego świata, który nie zdominuje Twojego podniebienia. Wiśniowe elementy na pierwszym planie z nutą płatków róży i przyprawą na podniebieniu. Wystarczająca kwasowość, aby sparować z pomidorami, ale nie tak bardzo, aby stracić gości. Przewiduję, że ten będzie się dobrze starzeć przez kilka lat – kup kilka, ponieważ prawdopodobnie nie zobaczysz ponownie tej ceny za Rosso.