Centine Toscana Banfi
Centine Toscana Banfi
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Centine Toscana Banfi
Kraj: Włochy
Apelacja: IGT
Region: Toskania
Producent: Castello Banfi
Pojemność: 0,75 l
Centine di Banfi jest syntezą spotkania wielowiekowej toskańskiej tradycji winiarskiej produkcji Sangiovese z niektórymi z najbardziej znanych międzynarodowych odmian: Cabernet Sauvignon i Merlot. Jest to mieszanka winogron Cabernet Sauvignon, Sangiovese i Merlot. Maceruje krótko na skórkach, następnie przechodzi fermentację alkoholową i jabłkowo-mlekową. Wino przez krótki czas leżakuje w dębowych beczkach, a następnie jest rafinowane w butelce. Gęsty, przejrzysty rubin z fioletowymi refleksami. Intensywny nos z dojrzałymi i pięknie proporcjonalnymi aromatami owocowymi. Przypomina śliwki, wiśnie i jeżyny. W smaku zachęcająco pełne gracji i soczystej struktury. O gęstej konsystencji i gładkich, dobrze zintegrowanych taninach. Dojrzałe, czarne jagody, eleganckie i nadające się do picia. Dobra długość na finiszu. Rewelacyjnie komponuje się w towarzystwie dań wytrawnych, takich jak ribollita czy tagliatelle al ragù. Jest to wino idealne do pieczeni mięsnych, duszonej dziczyzny czy też na chwile przeznaczone na medytację.
Nagrody:
DECATNTER ***
Castello Banfi w harmonijny sposób łączy paradoksy, idealny klimat i głębię Południowej Toskanii. Dodatkowymi atrybutami płożenia winni Castello Banfi są bliskością basenu Morza Śródziemnego oraz usytuowanie terenu na poziomie 300-400 metrów n.p.m. Wszystko to tworzy unikalny klimat mikroklimat, który wraz z wapiennymi glebami stanowi idealne warunki do uprawy szlachetnych winorośli. Misją firmy Castello Banfi jest produkcja win najwyższej, jakości. Wina z winnicy Banfi są wysoko uznane na rynku globalnym podkreślając dobra relacja jakości do ceny.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Castello Banfi to rodzinna winnica i winiarnia położona w regionie Brunello w Toskanii. Ta wielokrotnie nagradzana posiadłość powstała w oparciu o filozofię łączenia tradycji z innowacjami i jest uznawana za pioniera w podnoszeniu standardów włoskiego winiarstwa. Dążenie do doskonałości zyskało aprobatę miłośników na całym świecie. Zdobywając zaszczyt za prestiżowym wyróżnieniem, Castello Banfi to konstelacja pojedynczych winnic obejmujących ponad trzydzieści różnych podglebi. Posiadłość słynie z badań klonalnych, które pozwalają szlachetnym odmianom winorośli rozwijać się na optymalnym terroir, tworząc nie tylko niezmiennie wyjątkowe Brunello, ale także najwyższy wyraz Montalcino Super Tuscans.
Legendarna we Włoszech ze względu na renesansową sztukę i uderzające krajobrazy Toskania jest także domem dla wielu najlepszych czerwonych win w kraju. Sangiovese króluje tutaj jako pojedyncza odmiana lub jako dominujący gracz w prawie wszystkich najlepszych winach Toskanii.
Niezwykłe Chianti, nazwane tak ze względu na region pochodzenia, będzie miało jasną kwasowość, miękkie taniny i mnóstwo aromatu owoców wiśni. Ze wzgórz i dolin otaczających średniowieczną wioskę Montalcino pochodzą znakomite i ponadczasowe wina oparte na Brunello (Sangiovese). Zdobywając światowe uznanie od lat 70. XX wieku, Mieszanki Toskańskie składają się wyłącznie z międzynarodowych odmian winorośli lub mieszanki międzynarodowych i Sangiovese. Wino o nazwie Vine Nobile di Montepulciano, składające się z Prognolo Gentile (Sangiovese) i uznawane jest zarówno za finezję, jak i moc.
2024-03-30
Centine Toscana Banfi 2020
Centine jest kwiatowy w nosie. Róże, ziemia i przyprawy witają Cię przy pierwszym powąchaniu. Potem następuje niewielka ilość alkoholu. Próbowaliśmy smaków lukrecji, czarnego pieprzu i ciemnej wiśni. Na języku gładkie, zakurzone taniny i pikantne nuty syrah. Merlot nadał wiśniowy smak. Wyczuwalna była także nuta tytoniu. Picie wina z makaronem pomidorowym wydobyło smak jagód. Notatki z taksówki ukazały się na mecie. Próbowaliśmy tego wina do pizzy przy innej okazji i musimy przyznać, że smakuje lepiej z jedzeniem niż samo w sobie. Jeśli pozostanie zbyt długo w szklance, może stać się nieco bardziej cierpkie.