Gabi di Gabi Toscana Bianco
Gabi di Gabi Toscana Bianco
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gabi di Gabi Toscana Bianco
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: IGT Toscana
Szczepy: Chardonnay, Malvasia, Trebbiano
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13%
Nota degustacyjna:
Gabi di Gabi Toscana Bianco to białe wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron Chardonnay, Malvasia oraz Trebbiano uprawianych w regionie Toskania. Wino ukazuje jasno słomkową barwę z zielonymi refleksami. Nos uwydatnia aromaty świeżych owoców cytrusowych z nutami kwiatów. Na podniebieniu dobrze wyważone i harmonijne. Sugestie kulinarne: dania rybne, zupy ważywne, białe mięso, świeże sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Toskania jest nie tylko kolebką renesansu, ale także najważniejszym regionem winiarskim w środkowych Włoszech i szóstym co do wielkości regionem winiarskim w kraju. Oferuje różnorodny wybór uznanych na całym świecie win, zarówno rodzimych, jak i międzynarodowych, w różnych stylach. Rozciągająca się od wybrzeża Morza Tyrreńskiego w głąb lądu w stronę Apeninów, Toskania obejmuje wiele wzniesień, ekspozycji, rodzajów gleby i warunków klimatycznych.
Klimat Toskanii jest śródziemnomorski z suchymi i gorącymi latami; ciepłe źródła; oraz łagodne, deszczowe jesienie i zimy. Różnice w wysokości, ekspozycji i dziennych temperaturach na podgórzu wpływają na warunki klimatyczne, które pomagają zrównoważyć cukier, kwasowość i aromaty w posadzonych tam winogronach – głównie Sangiovese. Obszary przybrzeżne, takie jak Bolgheri i Val di Cornia, są zwykle bardziej umiarkowane.
W starożytności tereny Toskanii i okolic były częścią imperium etruskiego. Etruskowie byli pierwszymi winiarzami, którzy uprawiali ziemię. Uprawiali winorośl za pomocą naturalnych podpór o wysokich kratach, takich jak drzewa figowe, oliwne i orzechowe. Ostatecznie teren ten został przejęty przez Rzymian.
W średniowieczu wino było głównym towarem w Toskanii. Sprzedaż wina została udokumentowana już w 1079 roku w związku z Mercato Vecchio we Florencji. Lokalni handlarze winem utworzyli cech w 1282 roku, próbując promować i regulować swój handel. Wiele znanych nam dziś toskańskich win – Chianti, Brunello, Trebbiano i Vernaccia – sięga XIV wieku .
2024-06-06
Gabi di Gabi
Wino o słomkowożółtym odcieniu średniej intensywności. Emanuje wyraźnymi kwiatowymi aromatami z nutą melona i lekką nutą cytrusów. W ustach eleganckie, bardzo świeże i smaczne, równoważące typową dla tej odmiany kwaskowatość, o dobrej pijalności.