Lamaione Merlot Toscana Frescobaldi
Wino Lamaione Merlot Toscana Frescobaldi
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Lamaione Merlot Toscana Frescobaldi
Kraj: Włochy
Region: Toskania Wina
Producent: Marchesi de Frescobaldi
Szczep: Merlot Toskanii
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75lCer1
Alkohol: 14,5 %
Najwyższej klasy merlot o ciemnej barwie i oszałamiającym aromacie korzennych przypraw z wyczuwalnymi nutami dojrzałych jagód, goździka, cynamonu i wanilii. Posmak dojrzałych owoców i tanin. Podawać w towarzystwie czerwonych mięs, dziczyzny i kaczki.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Test organoleptyczny pokazuje wino o doskonałych właściwościach. Kolor w kieliszku jest intensywny i głęboki rubinowy. Zapach jest bogaty w nosie i natychmiast uderza wielkim aromatycznym bogactwem i złożonością nut cassis, małych czarnych owoców i czarnych wiśni, z delikatnymi nutami wanilii i kawy. Smak w ustach jest otulający, z aksamitnymi taninami bez żadnej ostrości, a intensywne aromaty owoców czarnej jagody wypełniają podniebienie bardzo długo.
Sugerowane połączenia potraw podczas degustacji tego wina z winnicy Castelgiocondo. Doskonale komponuje się z potrawami długo gotowanymi, takimi jak duszone mięso, gulasz czy pieczony polędwica wołowa. Doskonałe również do średnio dojrzewających serów. Optymalna temperatura serwowania to 20°C. Wyśmienite wino z renomowanej toskańskiej winnicy Castelgiocondo . Winifikowane ze 100% czystego Merlotawinogrona. Wino reprezentujące potężną ekspresję Merlot, uprawiane od 1991 roku na mocnych i suchych glinach z posiadłości Castelgiocondo w Montalcino. Pochodzenie winogron to posiadłość w Castelgiocondo w Montalcino. Gleby znajdują się na wysokości 300 metrów nad poziomem morza i osiągają powierzchnię 12 hektarów. Ekspozycja winorośli jest skierowana na południowy zachód, a gleba charakteryzuje się glebami gliniastymi, bogatymi w wapień i pierwiastki mineralne, z niewielką przewagą lekko zasadowych. Roślina osiąga zagęszczenie 5'500 winorośli na sekundę typu szkolenia z niskim kordonem ostrogowym. Do winifikacji wino maceruje przez 4 tygodnie. Fermentacja jabłkowo-mlekowa następuje bezpośrednio po fermentacji alkoholowej. W wybranych pojemnikach do starzenia, takich jak 90% nowych beczek z francuskiego dębu i 10% przejścia w barrique drugiego przejścia. Czas rafinacji wynosi 24 miesiące w beczce, po czym następuje dalszy okres rafinacji w butelce przez 12 miesięcy.
Frescobaldi Lider wśród producentów win Wloskich a w szczególności Toskanii. Frescobaldi jako pierwszy w Toskanii wprowadził do uprawy szczepy takie jak: Chardonnay, Merlot, cabernet Sauvignon, Pinot Grigio. Dzisiaj Marchesi de Frescobaldi jest jednym z najważniejszych producentów wina w Europie a uznawany za lidera na rynku globalnym. W 1995 roku wspólnie z producentem kalifornijskim Robertem Mondavi zainicjowali spółkę Luce della Vite zajmująca się produkcją i dystrybucją najwyższej jakości win toskańskich na światowych rynkach. Wina produkowane przez Frescobaldi cieszą się zasłużoną renomą i osiągają najwyższe notowania wśród koneserów i recenzentów najpoważniejszych pism branżowych na świecie.